Rezidență artistică internațională „Spectacolul lumii – Estul întâlnește Vestul”

Risipind în calea noastră culorile pastelate ale unui univers vegetal pregătit să-și asume – a câta oară? – colapsul, toamna actuală, la fel ca toate celelalte, este o bună metaforă pentru ideea de „întâlnire”, de „intersecție”, de „întrepătrundere”, un spațiu în care natura și timpul aduc împreună frânturile de verde ale unui fost început cu spectacolul cromatic de dinaintea unui viitor sfârșit.



În spiritul acestei alegorii autumnale, Centrul de Cultură „George Apostu” anunță organizarea unei noi Rezidențe artistice internaționale, proiect care se va derula în perioada 20-24 octombrie 2021 sub titulatura „Spectacolul lumii – Estul întâlnește Estul”. Generosul spațiu de creație al Centrului va fi pus la dispoziția unor artiști rezidenți cu o cotație foarte bună în domeniul muzicii instrumentale la nivel internațional – Andrei Kivu (violoncel; Franța), Călin Grigoriu (chitară clasică și electrică; România) și, nu în ultimul rând, un invitat dintr-un est ceva mai îndepărtat, Ali Asghar Rahimi (tambur; Iran).

Solist al „Orchestre Royal de Wallonie” (Mons, Belgia), al „New York University Orchestra” (New York, USA), al „Katowice New Music Orchestra” (Polonia), al „Orchestre Traditions Musicales Francaises”, al „Orchestrei de Cameră Radio”, violoncelistul Andrei Kivu este de mult timp unul dintre artiștii români precedați, oriunde ar merge, de faima propriilor realizări; bunăoară, Andrei Kivu este primul violoncelist român care a interpretat integrala celor 6 Suite de J. S. Bach într-un singur concert (Paris, 2009), primul violoncelist român care a făcut și cântat transcripții ale Sonatelor și Partitelor pentru vioară de J. S. Bach (Paris, 2017), precum și transcripții după piese pentru flaut, lăută și clavecin, iar până în prezent este singurul violoncelist român invitat să cânte la „Royal Festival Hall” (Londra), la „Lincoln Centre Merkin Hall” (New York), la „Onassis Cultural Centre” (Atena) sau la „Wiener Konzerthaus” (Viena).

Renumit compozitor și interpret, chitaristul Călin Grigoriu are un foarte bogat palmares al colaborărilor artistice naționale și internaționale, ce impresionează prin deschiderea stilistică abordată: a făcut parte din proiectele teatrale coordonate de Cătălina Buzoianu, „Odiseea 2001”, Horațiu Mălăiele, „Leonce și Lena”, Gelu Colceag, „Un vis în noaptea miezului de vară”, și Teodora Herghelegiu – un musical după „Visul unei nopți de vară”; a fost solist și a orchestrat proiectul muzical „Mozart Rocks” (2008); a colaborat cu Steve Vai și „Evolution Tampo Orchestra” în anul 2009, proiect itinerat patru ani mai târziu sub forma unui turneu european în Rusia, Lituania, Polonia, Italia și Spania; începând cu anul 2016, a inițiat o serie de proiecte personale, între care se disting „Călin Grigoriu Electric Trio”, proiect dedicat artei chitarei electrice și improvizației, și „Autumn Baroque Trio”, alături de Cezar Cazanoi – flaut și Călina Epuran – violoncel, un omagiu adus artei barocului prin spiritul muzicii de cameră.

Ali Asghar Rahimi, maestru al tambour-ului cunoscut publicului băcăuan, este vocalist și compozitor iranian de muzică Sufi și muzică mistică persană. Este fondator și regizor musical al „Roohafza Ensemble” (1999-2016), al „Yasna Ensemble” și director al Yasna Production Co. Compune, predă și cântă muzică mistică (spirituală) persană și cântă la tambour de mai bine de 25 de ani. Artistul iranian a dezvoltat și perfecționat de-a lungul timpului un stil nou și distinct în muzica mistică persană, îmbinând pasiunea, emoția și spiritualitatea cu tehnici inovatoare ale interpretării și componisticii.
Cei trei virtuozi compozitori și instrumentaliști vor fi însoțiți în proiectul „Spectacolul lumii – Estul întâlnește Estul” de alți trei reprezentanți ai artelor spectacolului – Gheorghe Geo Popa, unul dintre cei mai experimentați actori ai scenei românești, care a realizat de-a lungul timpului mai multe spectacole după traducerile lui Gheorghe Iorga din limba persană a „Rubaiatelor” lui Omar Khayyām și a altor scriitori din cultura scrisă persană, și mai tinerii săi colegi Gabriel Scalschi (masterand la coregrafie, Facultatea de Teatru, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași) și Andra Romașcanu (profesor de coregrafie, Colegiul Național de Artă „George Apostu”, Bacău).

Producția artistică ce va rezulta la finalul acestei rezidențe va fi prezentată publicului în mediul on-line, pe pagina de facebook a Centrului de Cultură „George Apostu”, la o dată ce va fi comunicată ulterior, sub forma unui film-concept imaginat și realizat de Gheorghe Geo Popa.

Pentru anul 2021, programul cultural al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfășoară sub genericul „IDENTITATE ȘI DIVERSITATE – FERESTRE DESCHISE”.