15 noiembrie 2024

Rezervele strategice ale României, depozitate în afara țării

Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS) a anunțat recent elaborarea unui nou statut, prin care va acționa și în calitate de entitate centrală de stocare din România. Astfel, produsele petroliere, materiile prime strategice și produsele agroalimentare pot fi depozitate și în alte state membre ale Uniunii Europene (UE), fapt ce ridică semne de întrebare privind securitatea aprovizionării în caz de necesitate.

Stocuri strategice depozitate în străinătate: Un risc major pentru România

Conform noului proiect de hotărâre, ANRSPS își poate delega obligațiile de stocare către alte entități centrale de stocare din statele membre UE, Spațiul Economic European și Confederația Elvețiană, sau către operatori economici cu sediul social sau reprezentanță în aceste teritorii, scrie Național. Această măsură subminează capacitatea României de a accesa rapid stocurile de urgență în cazul unor evenimente critice, punând în pericol securitatea națională.



Argumentele proiectului de hotărâre

În expunerea de motive a proiectului, ANRSPS menționează că depozitarea în afara țării va fi făcută numai în entități centralizate de stocare înființate de statele membre respective, și la operatori economici calificați. În plus, proiectul prevede și posibilitatea reciprocității, ceea ce înseamnă că și statele UE pot depozita stocuri de urgență pe teritoriul României. Cu toate acestea, este improbabil ca alte țări europene să își externalizeze rezervele strategice, rămânând un risc predominant pentru România.

Capacitatea actuală de stocare a ANRSPS

În prezent, ANRSPS administrează un total de 1,2 milioane tone de produse rezervă de stat, stocuri intangibile și de urgență. Acestea sunt depozitate în unitățile teritoriale ale instituției, care includ o infrastructură extinsă și diversificată: peste 2.000 de imobile, aproximativ 100 km de conducte tehnologice subterane, 60 km de linie de cale ferată industrială și 598 hectare de teren preponderent deluros. Valoarea contabilă a acestui patrimoniu este de aproximativ 1.048.220.905 lei, cu o valoare de piață considerabil mai mare.

Noi competențe pentru ANRSPS

Pe lângă modificările privind stocurile de urgență, proiectul de act normativ permite ANRSPS să propună înființarea de societăți cu capital de stat sau preluarea unor active ce pot fi integrate ca aport la capitalul social al unor astfel de societăți. ANRSPS va exercita atribuțiile statului ca acționar/asociat, conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 20/2014, care vizează eficientizarea activității operatorilor economici cu capital de stat.

Aceste modificări legislative și extinderea atribuțiilor ANRSPS generează îngrijorări majore privind securitatea națională și capacitatea de reacție rapidă în situații de criză. Deși măsura este justificată prin nevoia de aliniere la practici europene și eficientizarea managementului rezervelor de stat, riscurile asociate sub-delegării stocurilor către entități din afara țării sunt considerabile. Rămâne de văzut cum vor reacționa autoritățile și publicul la aceste propuneri și care vor fi efectele pe termen lung asupra securității naționale.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Alte titluri

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014