8 noiembrie 2024

Revoluția lui „A fost sau n-a fost”

L-am întrebat pe nepoțelul meu de la grupa mare: „Moș Crăciun există?” S-a uitat atent la mine și… „Nu știu ce să zic, bunicule! Anul trecut ziceam că există. Acum…” Pastișând titlul filmului comedie-dramă „A fost sau n-a fost?”, i-am întrebat pe mai mulți adolescenți și tineri: „A fost sau n-a fost Revoluție în decembrie 1989?”Am primit mai ales răspunsuri în cheia oferită de nepoțelul meu: „Nu știu ce să zic. În manuale a fost, dar…”

Absurdul celor 30 de ani de la acel Decembrie 1989 a fost sintetizat recent de un eveniment pe care nici Kafka nu și l-ar fi putut imagina. Instanța supremă a pus pe rol Dosarul Revoluției. La primul termen au fost citate 5.000 (cinci mii) de persoane. Am calculat: cu un spațiu relativ mic între aceste persoane, ar fi putea fi format un rând de peste doi kilometri.



Timp de cinci ore, au fost strigate în instanță – doar strigate – numele a 3.516 (trei mii cinci sute șaisprezece) persoane citate la proces. Judecata de fond va începe după îndeplinirea tuturor procedurilor. Următorul termen pentru dosar: 21 februarie 2020. Cunoscând celeritatea Justiției, estimez optimist că poate la semicentenarul evenimentelor din 1989 vom avea și un verdict. Verdictul va stabili care au fost vinovații evenimentului. N-ar fi rău dacă ne-ar putea spune și care au fost adevărații eroi; ceea ce, normal, nu se va întâmpla.

Verdictul va fi, bineînțeles, contestat. Anticipez că nici istoricii nu vor clarifica esența evenimentelor până la semicentenar. Deși unii spun fără dubii că istoria este știință-vedetă, vom rămâne cu aceeași întrebare: „A fost sau n-a fost?”…


Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014