– instructorii auto din Bacău amenință cu proteste în capitală, nemulțumiți fiind de noile prevederi ale Ordinului Ministerului Transporturilor nr. 731 din 2017 – instructorii auto din Bacău cer abrogarea acestei decizii pe motiv că actualul normativ îi obligă pe cei care lucrează ca persoană fizică autorizată (PFA) să îndeplineasscă condițiile de funcționare ca școală de șoferi – noile reguli le mai interzic instructorilor independenți să depășească 210 ore de curs pe lună, adică 10 ore de condus în fiecare zi lucrătoare
Instructorii auto autorizați protestează față de Ordinul Ministerului Transporturilor nr. 731 din 2017 și cer abrogarea acestei decizii pe motiv că actul normativ îi obligă pe cei care lucrează ca PFA să îndeplinească condițiile de funcționare ca școală de șoferi.
Ministerul Transporturilor arată într-un comunicat că ordinul menționat repune în vigoare OMT 733/2013, care a fost suspendat până la soluționarea definitivă a tuturor acțiunilor prin care s-a solicitat anularea acestuia. Ordinul 733/2013 a fost întemeiat pe dispozițiile art. 62 alin. (2) și (3) din Ordonanța Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificările și completările ulterioare. Instructorii auto independenți din județul Bacău se declară împotriva actului normativ care îi obligă să își înființeze școli de șoferi sau să se afilieze unor școli deja existente.
“Chiar dacă ne-am subordonat acestor cerințe și ne-am asociat cu alți instructori pentru cursurile de pregătire teoretică, am angajat profesor de legislație rutieră, expert-contabil, medic pentru cursurile de prim-ajutor, un inginer mecanic pentru orele de cunoaștere a autovehiculului și o secretară, nu putem accepta limitarea orelor de instruire a elevilor. Statul nu face altceva decât să încaseze bani de la noi și să ne îngrădească dreptul la muncă cu limitarea celor 210 ore. Au limitat activitatea doar la șapte elevi/lună, ceea ce este inadmisibil. Nu putem supraviețui astfel!”, declară Petru Bordeianu, vicepreședintele Sindicatului Național al Instructorilor Auto din România.
Pe lista cerințelor se regăsește și obligativitatea montării de camere video pe mașinile pe care instructorii predau ore de condus. O altă măsură menită să crească siguranța rutieră este obligativitatea proprietarilor de mașini implicate în accidente grave de a face o inspecție la RAR, după reparație.
Veștile rele nu se opresc aici pentru instructorii auto. Elevii trebuie să obțină permisul în număr cât mai mare, pentru că, în caz contrar li se va retrage licența. Viitorii șoferi vor fi înregistrați într-un Registru Național al Cursanților, pentru o evidență mai clară.
În aceste condiții, instructorii auto din Bacău spun că repunerea în circulație a Ordinului nr. 733/2017 amenință cu dispariția de pe piață a instructorilor autorizați și a școlilor mici de șoferi. În județul Bacău sunt aproximativ 1.000 de instructori auto, 67 de școli și 87 de PFA. Petru Bordeianu spune că ministrul Transporturilor le-a promis o întrevedere săptămâna viitoare la București pentru a discuta propunerile instructorilor auto.
În caz contrar, protestatarii se vor deplasa cu mașinile în capitală și vor bloca circulația în fața Guvernului, în semn de protest față de abuzurile la care sunt supuși.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.