18 decembrie 2024

Revista ATENEU – câteva fapte

Semnalez inca de la inceput, in editia cu numarul 534, februarie 2014, a Revistei ATENEU, articolul “Bacaul, Bacovia…si noi”, primul din seria “Arhiva Ateneu – 50”, cuvântul de inceput fiind acordat scriitorului Radu Cârneci, intemeietorul seriei noi a publicatiei bacauane, care implineste in august o jumatate de secol.

“Da, am fost acolo, atunci, vârf de indrazneala spre fapte netrecatoare si am implinit câteva fapte”, spune Radu Cârneci. Prima fapta, in cei 18 ani cât scriitorul a “faptuit” in Bacau, a fost, in august 1964, reinfiintarea Revistei ATENEU, o “necesara innoire si imbogatire a publicisticii românesti”.



A doua fapta a scriitorului, directorului de revista, este implinita in 1971, când a organizat, dupa ani de pregatire, primul Festival literar-artistic “George Bacovia”, devenit eveniment national, dublat de dezvelirea Statuii de bronz a marelui Poet, “opera artistica de vârf, blamata o vreme de nepriceputi sau rauvoitori, dar ajungând a fi considerata, azi, emblema Bacaului”. Arhiva Ateneu – 50 continua si in editiile urmatoare, o intreprindere, cred, dificila, insa meritorie.

Din sumarul bogat si atent ales al editiei pe luna februarie mai recomandam: “Theodor Codreanu si «a doua schimbare la fata a României»”, o recenzie semnata de Adrian Jicu, “Magia neagra a confesiunii. Mituri, simboluri, complexe”, de Natasa Maxim, “Despre cuvinte zburatoare si eter cenzurat” – G. Gheorghita, “Victor Brauner si caruselul prieteniilor”, o prezentare a volumului “Victor Brauner si insotitorii” a scriitorului Emil Nicolae, semnata de Violeta Savu.

La “arte & meserii”, criticul Constantin Calin (Mozaic 2) il aduce in prim plan pe universitarul iesean Corneliu Dimitriu din “Lumea vazuta de mine”., iar Stefan Munteanu ne ofera “Note privind scrierile lui Dan Petrusca”. Revista se gaseste si in reteaua de difuzare a Trustului Media DESTEPTAREA.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img