Revista Ateneu propune cititorilor, in editia din luna iunie, un sumar interesant, cu teme care raspund unor provocari ale rolului si rostului culturii in timpurile moderne. Intrebarea “Ce este cultura? nu este noua si nici la prima punere in dezbatere intr-o revista de cultura.
De data aceasta, scriitorul Dan Persa apeleaza la o abordare aproape didactica, insa incitanta prin suma de intrebari si raspunsurile in maniera filosofica. “Pentru mine intrebarea »Ce este cultura?» este una la fel ca intrebarea »Ce este Universul«. Dar atunci când ma refer la univers ca fiind cosmosul, am banuiala ca el este, oricât de intins, totusi finit. Daca am trai miliarde de ani, probabil l-am cunoaste in totalitate.
Dar cultura? Cultura nu este finita. Din pricina ca oamenii scormonesc mereu noi lumi imaginare si noi forme de expresivitate. Iar asta in fiecare dintre arte”, scrie Dan Persa. Ceea ce ramâne dupa lectura, dupa studiu, din experiente, contactul cu arta, din cunoastere in general sunt impresiile, putem uita date, anii de nastere ale unor personalitati, dar nu uitam Impresiile, care tin de sensibilitatea omului.
Adrian Jicu scrie despre cartea lui George Neagoe “Mizantropul optimist. George Calinescu si de(stalinizarea României”, aparuta la “Cartea Româneasca”, in aceasta perioada când moda revizuirilor si revizitarilor nu putea sa-l ocoleasca nici pe G. Calinescu. “Aparent invins in infruntarea cu Istoria, G. Calinescu ramâne un invingator in planul spiritului”, isi incheie redactorul articolul critic “G. Calinescu fata cu stalinismul. Versiunea George Neagoe)”.
La locul lui obisnuit (pag. 22) Ion Fercu continua sa ne conduca prin “Subteranele dostoievskiene (48), insotit de articolele aparute in “Gândirea” anilor ’20. Profesorul si criticul Gheorghe Iorga aduce in fata cititorului noi si interesante date din biografia literara a poetului Rainer Maria Rilke, la 90 de ani de la moarte. La “Personalitati bacauane” Cornel Galben reface biografiile lui Victor Croitoru- poet, merceolog si a lui Emil Popa – poet, electrician, miner, tehnician, nascut la Zemes. Alte titluri: “Rusine, pudoare si spirit vienez” – Vasile Spiridon, “Sunetul muzicii la VedeTeatru” – Carmen Mihalache, o cronica-reportaj de la Gala vedetelor de la Buzau, “Aproximatii despre receptare” – Constantin Calin.
Revista Ateneu se distribuie si prin reteaua de distributie a societatii Desteptarea.