12 noiembrie 2024

Reversul medaliei

Înotătorul CSM Bacău, Alexandru Hriscu a cucerit bronzul în proba de 200 m spate, juniori, la Campionatul Național desfășurat săptămâna trecută, la Miercurea-Ciuc. Pentru elevul lui Dragoș Furdu, acesta este primul concurs din ultimii doi ani, timp în care a suferit trei intervenții chirurgicale la București și la Paris, pentru îndepărtarea unei tumori la baza craniului. Alex (16 ani, pe care-i va împlini chiar luna viitoare) este deținătorul mai multor recorduri ale Franței la categoria de vârstă 2001-2002.

23 de luni și 18 centimetri



A ieșit din bazin, a bătut cuba cu antrenorul său, Dragoș Furdu, și a zâmbit. Un zâmbet de aur pentru o medalie de bronz. Și pentru o lume regăsită. Joi seara, la Naționalele în bazin scurt pentru Seniori, Tineret și Juniori de la Miercurea-Ciuc, înotătorul băcăuan de 16 ani, Alexandru Hriscu a urcat pe treapta a treia a podiumului rezervat medaliaților juniori ai probei de 200 metri spate și, de la înălțimea ei, a salutat o lume pe care, cu doar câteva luni în urmă, o credea iremediabil pierdută. „Bine ai revenit, Alex. Gata cu așteptarea”, i-a făcut cu ochiul antrenorul Furdu, iar sportivul și-a amintit – pentru a câta oară? – că între ultimele sale două competiții fusese căscat un hău de 23 de luni. 23 de luni plus 18 centimetri, cât măsura inițial tumora de la baza craniului ce-i fusese descoperită în decembrie 2016, chiar după ultimul său concurs, Naționalele de la București.

O simplă rinită?

Primele semne ale maladiei au venit în vara lui 2016. Sub forma unor banale sângerări nazale. Alex Hriscu avea 13 ani și toată lumea la picioare. Tocmai participase la Naționalele Franței și stabilise mai multe recorduri la categoria de vârstă 2001-2002. Recordul său la 200 metri spate – 2.09.29 – rezistă și acum în Hexagon. Pe parcursul verii, sportivul cu dublă legitimare la vremea respectivă, LPS Bacău/ Nîmes (Franța) a acuzat unele stări de rău. Îi curgea sânge din nas și întâmpina dificultăți de respirație. S-a presupus inițial o rinită. Sângerările au continuat însă. Devenind tot mai puternice. Controalele medicale s-au întețit, iar în decembrie 2016, în preajma zilei sale de naștere, Alexandru Dragoș Hriscu a primit, în loc de cadou, o veste înfiorătoare sub forma unui diagnostic: o tumoră de 18 centimetri la baza craniului!

Când se prăbușește cerul

„Am crezut că se prăbușește cerul pe noi”, povestește tatăl lui Alex, Dragoș Hriscu. În ianuarie 2017, puștiul aflat la vârsta primului buletin era deja sub cuțit. La clinica „Monza” din București. „Sub cuțit este un termen impropriu în cazul unei astfel de intervenții”, punctează Hriscu senior, care ține să amintească profesionalismul deosebit al celor de la „Monza”, începând cu directorul Daniel Dram (băcăuan de origine), continuând cu chirurgul Mocanu și încheind cu cei care supervizaseră intervenția, doctorii Stoica și Oprescu. Tumora a fost îndepărtată și totul părea că va reintra în normal. Între timp, Alexandru Hriscu fusese ofertat de Marseille, iar în primăvara lui 2017 s-a deplasat în Franța pentru câteva stagii de pregătire. La revenirea din Hexagon, lucrurile s-au înrăutățit. „Îmi simțeam urechea înfundată”, își amintește Alex. Au urmat noi controale. Iar în octombrie a venit verdictul: maladia recidivase.

Doar la Paris

De data aceasta, tumora măsura doar 4 centimetri. În schimb, era mult mai adâncă, lucru care o făcea mult mai greu de abordat. Singura soluție: o nouă intervenție chirurgicală. Și singurul loc în care putea fi efectuată o intervenție de acest tip și în circumstanțele unei asemenea adâncimi era Spitalul „Lariboisiere” din Paris. La doctorul Philippe Herman. „Doctorul Ovidiu Tudoran, cel care s-a ocupat de Alex încă de la bun început, ne-a explicat toate mecanismele care puneau în funcțiune un asemenea demers medical”, rememorează Dragoș Hriscu. Fiind un spital pentru adulți, era necesară o derogare din partea Ministerului Sănătății din Franța. Plus o mie și una de alte chestiuni. De ordin birocratic, logistic și financiar. La dosarul medical, istoricul sportiv al lui Alexandru Dragoș Hriscu pe teritoriu francez constituia un plus. Important, dar nu și suficient.

Sufletele s-au făcut punți

În acele luni în care totul era contra-cronometru, sufletele oamenilor s-au făcut punți. Și pe aceste punți a ajuns Alexandru Hriscu la „Lariboisiere”. S-a declanșat o imensă campanie umanitară. Una invizibilă marelui public și tocmai de aceea cu atât mai prețioasă. Vlad Irimia aka Tataee de la BUG Mafia și Dragoș Nichifor, cunoscut și sub numele de scenă Grasu XXL, au fost principalii artizani ai acestei campanii la care au aderat nume din sport precum Simona Halep, Leonard Doroftei, Ilie Năstase și Carmen Bunaciu sau din lumea muzicală ca Smiley, Inna, Julio Iglesias ori Gheorghe Zamfir. S-a ajuns până la medicul lui Celine Dion. Iar pe plan local, senatorul Dragoș Benea, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bacău, Marius Savin, și dr. Gabriela Luminița Grosu au mutat munții din loc.

„Să știi că trece, toate trec, mai am de spus
O să fie o dată bine pentru noi, capu’ sus”

Prietenii de la telefon

„Solidaritatea oamenilor ne-a emoționat până la lacrimi. Cu atât mai mult cu cât totul a fost trecut sub tăcere. Sunt oameni – cetățeni români stabiliți în Franța – care s-au implicat activ în acest caz și care mi-au devenit prieteni pe viață deși i-am cunoscut doar prin telefon”, spune Dragoș Hriscu, care mărturisește că nu va uita niciodată sprijinul pe care l-a simțit din partea familiilor Adina și Mircea Popa, Lăcrămioara și Gabi Ursache, Athena și Rareș Iliescu. Deși preferă să survoleze subiectul, tatăl lui Alex Hriscu nu va uita ușor nici modul în care unii „prieteni” i-au întors spatele în acele luni grele și reci precum fierul. „Acum chiar că nu mai contează, chit că a fost și asta o lecție”, mărturisește Hriscu senior.

Intervenție oprită. Și reluată cu succes

Alex Hriscu a fost operat prima oară la Paris în februarie anul acesta. Spunem „prima oară” pentru că intervenția chirurgicală din februarie a trebuit să fie sistată. La capătul a șase ore petrecute în jurul mesei de operație, cele două echipe conduse de Philippe Herman au ajuns la concluzia că riscul unei hemoragii într-o zonă greu accesibilă este prea mare. Și au întrerupt totul. Au reluat intervenția după o lună. Mai exact, pe 6 martie. Iar de data aceasta, tumora a fost îndepărtată în totalitate. „Au fost emoții mari deoarece între cele două intervenții, Alex a făcut o hemoragie puternică. Din fericire, totul s-a încheiat cu bine”, povestesc părinții lui Alex.

Un progres rapid

În luna mai, Alexandru Dragoș Hriscu a revenit în bazinul de înot. Mai întâi, pentru o perioadă de reacomodare cu efortul. Având în vedere progresul rapid înregistrat și faptul că toate controalele medicale s-au dovedit ok, din septembrie, înotătorul CSM Bacău a început să se pregătească pentru prima competiție după o pauză de 23 de luni. Beneficiind de suportul moral și profesional asigurat de directorul CSM Bacău, Adrian Gavriliu, de preparatorul fizic Adi Sava, de doctorul Lucian Dobreci și de psihologul sportiv Mariana Costache. „Alex, ai o întreagă echipă care crede în tine. Nu o poți dezamăgi, nu?”, l-a provocat antrenorul Dragoș Furdu înaintea Naționalelor de la Miercurea-Ciuc. Iar Alex Hriscu a răspuns provocării, calificându-se în patru finale și parcurgând proba sa favorită, 200 metri spate cu timpul de 2.05.21. Un timp de bronz, într-un moment și într-o lume de aur.

Elev de clasa a X-a

Alexandru Dragoș Hriscu îmbină foarte bine activitatea sportivă cu cea școlară, el fiind elev în clasa a X-a a Colegiului Național „Ferdinand I”, unde îl are ca diriginte pe Mihai Chelaru.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014