28 noiembrie 2024

Revelionul la noi si la ei…

Revelionul se sarbatoreste, in fiecare an, timp de 13 ore pe intreaga planeta. Primii care vor intra in anul 2013 sunt locuitorii din insulele Kiribati, situate in Oceanul Pacific, pe linia Ecuatorului. Cincisprezece minute mai târziu, adica la ora 12.15 (ora României) locuitorii insulelor din Noua Zeelanda vor bea sampanie, iar australienii se vor imbratisa in 2013 la ora 15.00, ora României. De cealalta parte, ultimii care vor intra in Noul An vor fi cei din Honolulu, Tahiti si cei care locuiesc in Samoa Americana. Ei vor lansa artificiile abia la ora 13.00 – pe 1 ianuarie in România.

Fiecare popor marcheaza intrarea in Noul An in mod diferit. Traditiile si datinile de sarbatori difera mult de la o cultura la alta. Un lucru este insa clar: in timp ce românii vor bea sampanie, englezii din Londra vor numara fiecare clipa sub Big Ben, iar americanii din New York vor asista la unul dintre cele mai spectaculoase focuri de artificii din lume.



In Japonia, China si India…

Aici, Revelionul este putin diferit. Chinezii nu sarbatoresc niciun Revelion pe 31 decembrie. Anul Nou chinezesc este celebrat in fiecare an in primavara cu Festivalul Primaverii, in functie de un calendar vechi de peste 4000 de ani. Japonezii, in schimb, sarbatoresc pe 31 decembrie Shogatsu. In fiecare an, in noaptea dintre 31 decembrie si 1 ianuarie, clopotele templelor budhiste bat de 100 de ori pentru anul vechi si de inca 100 de ori pentru noul an. Este ocazia speciala pentru niponi de a se aduna in temple si a dona bani pentru bunastarea si siguranta viitorului. Si in India, traditiile difera de la o regiune la alta. In nordul Indiei, oamenii se impodobesc cu flori colorate, in sud, mamele pun mâncare si daruri speciale intr-o cutie destinata copiilor, in India centrala, pe fiecare cladire sau casa se arboreaza steaguri portocalii, iar in vestul Indiei, Anul Nou este sarbatorit la sfârsitul lunii octombrie, in acelasi timp cu festivalul Diwali.

In Europa e altceva

Revelionul cel mai romantic, mai incitant si mai alternativ se sarbatoreste la Paris. Aternativele sunt multe si satisfac orice exigenta. Daca iti plac localurile trendy atunci Menilmontant este zona perfecta, iar daca preferi o cina clasica de revelion, Parisul este plin de restaurante si cabarete de calitate. Pentru un revelion low cost pietele principale sunt alternativa. Evenimentul principal are loc la Champs Elysees, unde de Noul An se asculta multa muzica, luminile „invadeaza” Turnul Eiffel, iar peste tot sunt focuri de artificii.

Roma

Sarbatorirea Revelionului in piata din Roma este o experienta de neuitat. In orase atât de mari precum Roma participarea la un eveniment ca acesta aduce emotii de nedescris: vederea miilor de persoane unite ce sarbatoresc impreuna sosirea Noului An nu are nimic de-a face nici cu cele mai bune petreceri. Piazza del Popolo este locatia principala a Revelionului in Roma. Programul include focuri de artificii, muzica de toate genurile si multa, multa distractie.

Viena

Atmosfera Vienei in preajma Anului Nou este romantica precum un vals pe muzica lui Strauss. In 31 decembrie sunt pregatite o serie de scene fara a bloca o singura piata. Este vorba despre Silvesterpfad, adica revelionul in piata la Viena, adica standuri unde se vând bauturi calde, scoli de Waltz ce tin cursuri in strada, fiecare scena prezinta un gen muzical divers: rock, pop, blues si muzica populara. La miezul noptii in Piata Primariei, se da tonul la un vals pe notele Dunarii Albastre de Strauss. Desigur nu lipsesc focurile de artificii.

Venetia

Revelionul la Venetia se imbraca in alb si devine „All white”. In Piata San Marco se pregateste o scena decorata cu cristale si oglinzi pe care se prezenta diversi artisti. Muzica, dansuri si multa voie buna in asteptarea orelor 00:00 ce anunta anul 2013 cu un minunat foc de artificii deasupra lagunei sunt „ingredinetele” unei petreceri reusite.

Obiceiuri si traditii …ciudate

De Revelion, grecii fac o prajitura traditionala in care pun bani. Persoana care gaseste banii va avea parte de bucurie tot timpul anului. Acest obicei a fost transmis si in anumite regiuni ale României. Evreii din Israel manânca mere unse cu miere, pentru ca noul an sa fie foarte dulce. Italienii incep cina mâncând o farfurie de linte, iar dupa toastul pentru Noul An se obisnuieste sa se arunce cupa pe fereastra, iar spaniolii manânca 12 boabe de struguri, insemnând ultimele secunde ale anului, ca ritual pentru atragerea norocului.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014