Imi place sa cred ca jandarmii in tinuta de lupta, inarmati cu kalasnikoave prezenti la Revelionul din centrul Bacaului erau doar pentru a pazi artificiile.
Desi, mi s-a spus, baieti inarmati, cu casti si cu veste de lupta ar fi fost vazuti, zilele trecute, si prin alte locuri din oras. In alte localitati din tara, oamenii inarmati au fost vazutio patruland pe strazi.
E o moda acum in toata Europa ca militari inarmati sa patruleze prin orase, chipurile, pentru a proteja populatia de atacurile teroriste. Cum anume ar putea-o proteja, nu stim, in schimb am aflat de un incident din Franta, unde o patrula a deschis focul asupra unei masini care n-a vrut sa opreasca pentru control. Aveam sa aflam, ulterior, ca soferul a intrat in panica deoarece isi uitase permisul acasa.
As vrea sa fiu clar: nu cred ca desfasurarea de trupe poate opri un terorist hotarat sa se arunce in aer intr-un atac sinucigas. Tintele sunt prea multe ca sa fie aparate iar bomba poate fi detonata chiar in timp ce teroristul este oprit pentru vreun control.
Desfasurarea trupelor in orase are doar un scop psihologic: sa arate cetatenilor ca autoritatile se peocupa de protectia lor. In acelasi timp, insa, patrulele inarmate de pe strazi seamna in mintea cetatenilor ideea de insecuritate. Prin abile manevre psihologice, cetateanului i se poate inocula ideea ca e nevoie de mai multe forte, de mai multi bani pentru serviciile secrete, pentru Armata si, in plus, este determinat sa accepte o limitare a libertatilor sale.
George Bush Jr. a castigat al doilea mandat de presedinte al SUA pe baza acestei strategii: sa ne amintim ca alegerile s-au desfasurat cu blindate pe strazile oraselor americane, cu mitraliere grele si sisteme de rachete instalate in intersectii, toate acestea de teama unui presupus atac terorist. Care nu avea sa vina niciodata.