Peste 200 de specialiști care au lucrat în agricultura județului, dar și în toate domeniile care au legătură cu agricultura și care sunt acum pensionari, au venit, joi, 23 august, la revederea anuală a breslei lor, organizată în Bacău. Au fost prezenți ingineri agronomi, ingineri de mecanică agricolă, zootehniști și horticultori, medici veterinari, economiști și juriști, dar și specialiști din industria alimentară, din întreprinderi și instituții care au legătură cu agricultura.
Revederea a fost precedată de o slujbă de pomenire la Biserica Sf. Petru și Pavel a colegilor foștilor specialiști care între timp au trecut la Domnul.
„De oganizarea acestui eveniment – ne-a spus inginerul agronom Cezar Duță -, s-a ocupat un grup de inițiativă, din care fac și eu parte. În acest an au răspuns inițiativei noastre 220 de agricultori pensionari. În tot județul sunt mai mult de 400, însă mulți la o vârstă înaintată și care se deplasează mai greu sau sunt plecați în alte județe.” Inginerul zootehnist Aurel Dumbrăveanu, fost director al întreprinderii de pajiști a județului, unul dintre decanii de vârstă ai grupului de specialiști pensionari, i-a amintit pe cei care, alături de el, au fost inițiatorii acestor evenimente anuale, inginerii Cutaș și Butnaru.
Printre invitați s-au aflat și cunoscutul om de afaceri, politician și agronom Gheorghe Antochi, el însuși la pensie, și președintele Grupului Agricola Bacău, Grigore Horoi, întrepindere care a sprijinit cu prisosință organizarea evenimentului.
„Am avut până acum un număr impresionant de întâlniri cu toți foștii colegi din agricultura și industria alimentară din județ – ne-a spus Gheorghe Antochi. Este un semn de prețuire a efortului depus de fiecare în anii de activitate, a dragostei cu care s-au dedicat meseriei de agronom, de zootehnist, de medic veterinar, de zootehnist.
Acum sunt peste 400 de pensionari din aceste domenii de activitate în tot județul. Nu știu câți specialiști mai sunt astăzi în activitate, dar pot spune că în anii în care conduceam activitatea agriculturii băcăuane la câte o activitate umpleam cu specialiști sala Casei de Cultură din Bacău, cu circa 700 de oameni.
Astăzi sistemul de organizare a agriculturii este total diferit. Sunt fermieri performanți, care aplică tehnologii intensive, care s-au dotat cu mașini agricole performante și care obțin rezultate deosebite. Dar media nu este satisfăcătoare”.
Agronomii pensionari și invitații lor au petrecut câteva ore împreună și chiar au încins câteva hore pe ritmurile întreținute de interpretul băcăuan de muzică populară George Cojocărescu.