Ultimii zece ani au fost plini cu tot felul de evenimente culturale, printre care concerte la care nu ne-am gândit că vor avea vreodată loc în România sau că se vor repeta chiar de mai multe ori. Prin numerele mari de participanți la evenimentele rock s-a demonstrat că românilor nu le lipsește această latură viguroasă care le permite să își exprime cele mai profunde stări lăuntrice și să se bucure de momente pline de intensitate.
După concertul Guns N’Roses din 2010, unii au spus că a fost cel mai bun spectacol de rock’n’roll pe care l-au văzut în România; nu neapărat cel mai bun concert, ci un spectacol profesionist cu siguranță, totul fiind pregătit până la cele mai mici detalii. Axl Rose a fost într-o formă excelentă și vocea lui a depășit cu mult așteptările. Un moment important a fost atunci când a cântat „This I Love”. Acum, zece ani mai târziu, formația încă e pe val și are un turneu programat pentru 2021, care, din păcate, nu include țara noastră. Oricum, fanii adevărați pot merge în alte locuri precum Lisabona sau Sevilla și până atunci se pot bucura de riff-urile de chitară electrizante pe platformele de streaming sau chiar într-o manieră mai distractivă, intrând pe casino online la unibet, unde există rotiri pline de vibrații bune și șanse de a câștiga bonusuri pe lângă experiența sonoră. Prin urmare, Don’t cry, pentru că poți ajunge într-un Paradise City al muzicii cu puțin ajutor din partea internetului.
Cei de la AC/DC au adus pe scenă în cadrul concertului susținut tot în 2010 un clopot uriaș, o locomotivă, tunuri, efecte pirotehnice, confetti și o energie debordantă, care a electrizat publicul din primul, până în ultimul moment al concertului. Solistul Brian Johson si chitaristul Angus Young s-au mișcat pe scenă ca două embleme ale rock-ului și au arătat tuturor ce înseamnă un concert adevărat. Scena a fost amenajată pe parcursul a cinci zile, cu ajutorul a două macarale de câte 70 de tone fiecare, iar dezmembrarea sa a durat două zile. În ceea ce privește aspectele tehnice, aceasta avea o lățime de 66 de metri, o adâncime de 22 de metri și o înălțime de 24 de metri, fiind cea mai mare structură de acest gen din lume. Locomotiva de pe scenă cântărea nu mai puțin de 3,5 tone.
Scorpions este o formație care pare că se simte ca la ea acasă în România, luând în considerare toate concertele susținute de-a lungul timpului. Primul a avut loc în septembrie 1993, pe Stadionul Dinamo. Tot în Bucureşti aceștia și-au făcut apariția la Sala Polivalentă în 2004, trecând și prin Sibiu în 2007, prin Craiova în 2008 și prin Cluj-Napoca în 2011. 2013, 2016 şi 2018 i-a surprins din nou în București, la Romexpo.
Fanii prezenți la concertul Metallica din august 2019 au fost impresionați de prestanța artiștilor în primul rând, de riff-uri, de chitările neconvenționale și de tot ceea ce a contribuit la crearea unui vizual impresionant: proiecții diverse pe ecranele de dimensiuni uriașe, jocuri de lumini și artificiile de la final, care nu sunt un lucru chiar atât de obișnuit pentru un astfel de concert. Ca orice eveniment de acest gen, și acesta a venit cu piese cântate după revenirea din backstage, la bis, dar și cu momente surpriză, precum cel în care Kirk Hammet și Robert Trujillo au interpretat „De vei pleca” de la Iris. Nimeni nu s-a așteptat, la fel cum nimeni nu a ezitat să contribuie la fredonarea versurilor.
De pe scena rock internațională a mai venit să ne încânte în 2016 trio-ul cunoscut ca The Hollywood Vampires, format din Johnny Depp, Alice Cooper și Joe Smith, dar care de-a lungul timpului a avut o formulă mai puțin stabilă. Membrii inițiali au fost John Lennon, Ringo Starr si Keith Moon, cooptați la momentul respectiv de Alice Cooper. Acest concert a constituit o surpriză mai mare pentru cei care nu știau că Johnny Depp este un artist și dincolo de platourile de filmare; e mai mult decât un pirat, un bărbier diabolic sau un Willy Wonka.
Atât timp cât am avut parte de rock, putem spune că din punct de vedere muzical, România nu a stat deloc pe loc.