Poliţiştii Postului de Poliţie Răcăciuni au fost sesizaţi la data de 22 mai a.c., de către un bătrân de 75 de ani, din localitate, cu privire la faptul că persoane necunoscute i-au sustras o cabalină din gospodăria sa.
Din verificările poliţiştilor a rezultat faptul că, în dimineaţa zilei de 22 iunie a.c., o persoană necunoscută s-ar fi prezentat la locuinţa păgubitului şi s-ar fi oferit să îl ajute la treburile gospodăreşti. Astfel, acesta s-ar fi deplasat cu atelajul hipo tractat de o cabalină, aparţinând bătrânului de 75 de ani, la solicitarea acestuia, pentru a transporta gunoi. Când proprietarul cabalinei a observat că bărbatul necunoscut nu s-ar mai fi întors la domiciliul său, a sesizat poliţiştii.
Cercetările au condus la faptul că, tânărul de 20 de ani, care ar fi pretins să ofere ajutor bătrânului, după ce ar fi transportat gunoiul, s-ar fi întâlnit cu un tânăr de 29 de ani, din judeţul Vrancea, pe care l-ar fi ajutat să transporte cabalina, cu o autoutilitară, la domiciliul său, contra sumei de 200 de lei.
Cabalina sustrasă a fost recuperată de poliţişti.
Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de furt, iar tânărul de 29 de ani a fost reţinut pentru o perioadă de 24 de ore şi, ulterior, prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău care a dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Pentru ca bunurile dumneavoastră să nu cadă în mâna infractorilor, vă sfătuim să întreprindeţi următoarele măsuri pentru a zădărnici intenţiile hoţilor:
asigurarea corespunzătoare cu încuietori a uşilor, garajelor, grajdurilor sau coteţelor;
asigurarea iluminatului curţii pe timpul nopţii;
nu lăsaţi animalele nesupravegheate la păşunat pe islaz sau pe câmp;
nu invitaţi în curte persoane necunoscute care, sub pretextul vânzării diferitelor produse, încearcă să cunoască toate împrejurimile curţii şi modul în care asiguraţi securitatea animalelor şi păsărilor;
când intraţi în contact cu persoane amatoare să cumpere animale, încercaţi să reţineţi, pe cât posibil, semnalmentele acestora sau numerele de înmatriculare ale autovehiculelor cu care se deplasează;
dacă plecaţi de la domiciliu pentru o perioadă de timp, rugaţi un vecin sau o persoană de încredere să vă supravegheze curtea şi locuinţa.
duceţi animalele la păşunat împreună cu ceilalţi săteni şi asiguraţi prin rotaţie paza acestora, iar daca aveţi posibilitatea, angajaţi o persoana cunoscută şi serioasă pentru a face acest lucru;
nu amplasaţi grajdurile sau adăposturile de animale la distantă mare de locuinţe sau în locuri izolate, fără să asiguraţi paza acestora;
atelajele înhămate, lăsate nesupravegheate pe stradă, constituie un pericol pentru circulaţia publică, dar şi o tentaţie pentru hoţi.
Respectarea acestor măsuri minime de prevenţie vă poate ajuta să vă protejaţi bunurile proprii de acţiunile infractorilor, având în vedere faptul că prejudiciile create de aceştia sunt foarte greu de recuperat, animalele furate fiind sacrificate rapid. De asemenea, de cele mai multe ori, hoţii chiar dacă sunt identificaţi nu au posibilităţi de a vă despăgubi.
Dacă sunteţi victima unui furt, sunaţi de îndată la numărul unic de urgenţă 112 şi, până la sosirea poliţiştilor pentru efectuarea cercetării la faţa locului, luaţi măsuri de conservare a urmelor lăsate de autorii furtului!
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.