23 decembrie 2024

Rețetele medicale „s-au împotmolit” un pic

În perioada stării de urgență medicii de familie au avut dreptul de a prescrie rețete medicale în baza scrisorilor medicale emise de medicii specialiști, indiferent de lista în care este înscris respectivul medicament (gratuit sau compensat) și indiferent de prevederile din protocoalele terapeutice.

Numărul de rețete eliberate lunar în farmaciile băcăuane a fost:
● 120.001 în luna ianuarie 2020;
● 133.276 în luna februarie 2020;
● 121.146 în luna martie 2020;
● 89.457 în luna aprilie 2020.



În anii anteriori, se eliberau în medie cca 120.000 de rețete /lună.

„Se observă că în luna aprilie, lună aflată în plină stare de urgență, numărul rețetelor eliberate a fost mai mic. Având în vedere că ambulatoriile de specialitate din spitalele publice și cele cu circuit privat și-au reluat activitatea într-un mod mai activ și în ceea ce privește consultația prin prezentarea pacientului la cabinet, sperăm ca disfuncționalitățile care eventual s-au înregistrat în luna aprilie să nu se mai repete și în luna mai. Credem că din perioada stării de urgență s-a îmbunătățit dialogul dintre medicul de familie și medicul specialist și sperăm ca aceștia vor comunica și în perioada stării de alertă astfel încât pacientul să beneficieze de prescripția medicală atunci când este cazul”, a declarat Dan Stoica, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bacău.

ATENȚIE! Regulile care au fost valabile în perioada stării de urgență referitoare la modalitățile de prescriere a rețetelor medicale se păstrează și în starea de alertă, respectiv: Ordonanța de urgență 70/14.05.2020 păstrează posibilitatea efectuării consulațiilor de la distanță și faptul că vor fi validate 8 consulații/oră (dublu față de condițiile normale), iar medicii de familie vor putea prescrie orice medicament din orice listă de compensare.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img