9 noiembrie 2024

Rețete medicale doar la tine în județ!

Dacă ești asigurat, nu poți să îți faci gratuit analize la orice laborator din țară, în baza trimiterii de la medicul de familie sau specialist local, decât la furnizorii din județ. Asta deoarece, deși s-a încercat schimbarea legii, totul bate pasul pe loc. S-a vorbit despre aceste schimbări încă din luna aprilie a anului trecut, apoi în luna iulie, dar autorităţile din Sănătate tot amână intrarea în vigoare a noilor măsuri.

În acest moment, dacă ești o persoană asigurată și vrei să îți iei o rețetă sau să îți faci o investigație în alt județ decât în cel din care provii, trebuie să scoți bani din buzunare. Dacă vrei gratuitate sau compensare, în cazul rețetelor, poți beneficia de aceste servicii numai la tine acasă, dacă medicul prescriptor este din județul tău. Și asta pentru că, deși avem carduri naționale de sănătate, deci există o bază comună de date, sistemul informatic încă nu poate valida în alt județ o rețetă medicală emisă de un medic aflat în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Județeană (CJAS) Bacău, în cazul nostru.



De exemplu, dacă beneficiezi de o operație complexă într-un centru universitar din țară și medicul care te-a operat îți prescrie și o rețetă, nu poți lua respectiva rețetă decât la o farmacie din județul respectiv. Dacă ai omis să utilizezi reteța la o farmacie din județul acela, atunci trebuie să revii la domiciliu, să mergi la medicul de familie, care, la rândul lui emite o altă rețetă și astfel poți să ai parte de tratamentul prescris, cu mai puțini bani (compensat) sau deloc (compensare integrală), dar, repet, numai acasă.

O lărgire a posibilității eliberării unei rețete și în afara zonei din care provine bolnavul încă nu s-a decis. Când se vor lua aceste măsuri, nu se știe, dar important este că au avut loc discuții pe această temă. Măcar atât! Să nu mai vorbim de faptul că, tot legea ne permite, avem dreptul, ca pacienți, și asigurați în sistemul de sănătate (atenție!) de a ne alege medicul! Oriunde ar fi el! Dar dacă o facem, o facem pe banii proprii. În fine!

Date statistice de la Casa de Sănătate Bacău, pe consumul de medicamente

Și dacă tot vorbim de consumul de medicamente, să vedem și cum stăm statistic. Și, iar atenție! Vorbim doar de rețetele eliberate prin farmacii, nu și de consumul de medicamente din spitale.

Așadar, numai anul trecut, numărul de rețete eliberate de farmaciile din județul Bacău aflate în contract cu CJAS Bacău a fost de 1.431.279 (cu 12 % mai multe ca în anul precedent), în valoare totală de aproape 170.000 mii lei. „Media lunară a consumului în primele 9 luni a fost de circa 12.317 mii lei, dar am înregistrat practic o dublare a consumului la 23.338 mii lei în decembrie 2018, motivat de rețetele eliberate pentru medicamente care fac obiectul contractelor cost-volum-rezultat”, a explicat Dan Stoica, director executiv CJAS Bacău.

Pentru medicamentele care se prescriu din lista C1 (bolnavi cronici) s-a înregistrat o valoare a consumului de aproximativ 51.600 mii lei, respectiv 30% din consumul total anual. În cadrul celor 30 de boli cronice care sunt monitorizate în cadrul listei C1, s-a înregistrat o pondere de cca 20% pentru bolile cuprinse în grupa G31A – G31F, respectiv poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, spondilita ankilozantă, artrita juvenilă, psoriazisul cronic.

Pentru G15 (boli psihice) au fost eliberate rețete în valoare de 5.823 mii lei, pentru G16 (demențe) au fost eliberate medicamente în valoare totală de 1.445 mii lei, pentru G12 (boala Parkinson) 4.033 mii lei, pentru G7 (ciroza hepatică) 3.774 mii lei. O informație interesantă este cea referitoare la structura asiguraților beneficiari ai medicamentelor prevăzute în lista C1: de exemplu, în cadrul G15 ponderea pensionarilor este de cca 50%, salariații au o pondere de 12,25% din consumul de medicamente specifice bolilor psihice, dar și copii până la 18 ani au o pondere semnificativă, de 4,4%.

În cazul medicamentelor eliberate în cadrul Programelor Naționale de Sănătate (PNS) pentru 2018, în județul Bacău s-a înregistrat o valoare a consumului de 46.997 mii lei (28% din total consum). Ponderea pensionarilor în acest caz a fost de 71%, iar a salariaților de 13%. „În general, consumul înregistrat în cadrul bolilor cronice monitorizate în lista C2 este în proportie de 50-70%, pentru categoria de pensionari, și de 10-12%, pentru salariați. Celelalte categorii de asigurați au o pondere semnificativ mai mică decât acestea două”, a mai precizat directorul Dan Stoica.

51.600 mii lei
Bani cheltuiți în 2018, prin rețete medicale prescrise pentru bolnavii cronici.

46.997 mii lei
Bani cheltuiți în 2018, prin medicamente eliberate pentru bolnavii incluși în Programele Naționale de Sănătate (diabet, boli cardiovasculare, oncologie, boli rare etc.)

În acest moment, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bacău are încheiate contracte cu 76 de farmacii (care au în total peste 220 de puncte de lucru și oficine) și 33 de laboratoare de analize (publice și private).
 
Ce s-a discutat, la un moment dat și nu s-a aplicat încă:

• asiguraţii români vor beneficia de servicii medicale în plus; aceştia vor putea să îşi ridice reţeta de medicamente compensate şi gratuite de la orice farmacie din ţară şi nu doar de la cele aflate în judeţul de care aparţine medicul prescriptor.

• pacienţii vor putea să îşi facă investigaţii la oricare furnizor de profil din ţară, indiferent cu ce casă de asigurări de sănătate se află în relaţii contractuale medicul prescriptor.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014