Anul acesta se pare că vom avea parte de o carne de porc mai ieftină și de brazi naturali mai scumpi. Mulți vom petrece sărbătorile în familie, ceea ce înseamnă că vom întări relațiile de colaborare și prietenie cu plitele și cuptoarele din dotare. La bloc, înțepați cu atâtea centrale la aceași țeavă furnizoare de gaz, vom avea surprize. Legate sper, numai de puterea calorică degajată, care modifică timpii de coacere normali ai mașinii de gătit. Constantele rămân, conform rețetelor, doar la cele alimentate electric. Să nu tragă cineva heblul! Gospodinele noastre au spirit inovativ, critic, dar și analitic, așa că sigur se vor adapta, modificând puțin rețetele și timpul de preparare.
Locuitorii de la bloc nu au tăiat porcul de pe listă
Fără guițături și afumători, în zonele mai mărginașe, ce pregătești cu mâna ta, parcă alt gust are. Mai ales când improvizezi și iese bine, mai ceva „ca la carte”. La urma urmei, fiecare cu preferințele lui! Rămânem, în papilele gustative, cu memoria mâncărurilor gătite de mama acasă. Și dacă rar, mămăliga uitatată pe foc, cu atâtea treburi și griji pe cap, mai ieșea uneori afumată. Sau poate tocmai de aceea. Foamea va rămâne cel mai bun bucătar! În carmangerii și piețe găsim acum de toate. Cu economii, mai mari sau nu la buzunar, putem pregăti acasă aproape tot ce ne dorim. Doar odată vin sărbătorile! E sfărșit de an!
Rețete noi de la străbunica
Aperitive, două-trei feluri de bucate, și ceva… de dres mahmureala.
Dicționar explicativ
O „oca” este echivalentul a unui pachet plus o treime, de kilogram de făină. Pentru că familiile erau numeroase, se foloseau la rețetă cam cinci kilograme. O lingură normală adună cam 15 grame de sare. Dacă este din aceea fină, iodată și fară gust, chiar mai puțin. Parcă pun griș în ea. Țoiul sau cinzeaca, rămân pentru lichide, unități de măsură de referință. „Ciocănelul”, care a apărut iar în comerț, duce plin a opta parte dintr-o oca. O „litră” era un sfert. Pentru o varză bună, murată în butoi de stejar, 10 ocale însemnau 1 vadră. Adică 15 litri. Dacă butoiul era de 200 litri, e simplu câtă saramură trebuia.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.