Pentru ca e vineri si dezlegare la peste, o reteta simpla pentru cei care vor iesi la iarba verde, si nu se pot abtine sa nu aprinda un foc. Vin Sarbatorile Pascale. Reteta este preluata din traditia lipovenilor.
Doi-trei crapi, proaspeti, pâna intr-un kilogram, doar eviscerati, pastrati cu cap si solzi, stersi cu un sevet uscat si impanati cu sare. Se infing câte trei-patru bete de fiecare, grupat, in jurul focului, pe care se aseaza pestele cu spinarea la nori si cu botul spre miazazi, ca nu se prea anunta soare.
Dupa doua sticle de bere si o partida de table… sau o miuta, aveti grija sa schimbati pestelui polul geografic. Reteta elaborata, adresata celor care au musafiri, presupune utilizarea cuptorului.
Din sfaturile date mai inainte, ramâne doar pozitia in care se aseaza crapul, nu mai mare de doua kilograme, ca sa incapa in tava. Cu spinarea sus, curatat de solzi si cusut la burta, inconjurat de felii de morcov si rosii, ardei rosu gras si masline, cu sau fara sâmburi.
Nu strica nici câteva rondele de praz si condimentele clasice, dupa gust. Interveniti dupa douazeci de minute, dupa ce l-ati bagat la cuptor, cu jumatate de litru de vin, natural, demisec, in care ati amestecat doua linguri de bulion. Ungeti cu incredere, de la cap spre coada.
Atentie ca frige! Interveniti cu lingura in sosul creat, pentru o noua primenire, la interval de zece minute. Si tot asa, pâna sunteti multumiti de cum arata. Nu va sfiiti sa gustati, de control.
Fiecare cuptor are propriul lui timp de coacere. Pâna a ajunge in aceasta faza, trebuie sa procedati astfel: crestati pestele curatat si eviscerat, in portii egale, fara a taia sira spinarii, pe o parte si pe alta. Trebuie frecat cu sare si mujdei de usturoi, cu cel putin o jumatate de ora inainte. Crapul este un peste suficient de gras.
Unii prefera ca, in crestaturi, sa introduca, pe lânga bucati de usturoi, si mici feliute de sunca afumata. In interior, felii de sunca afumata, catei de usturoi, cimbru, o ramurica de busuioc si câteva frunze de menta verde, daca se gaseste.
Se pun doua trei copci, cu ce aveti la indemâna, sfoara de cânepa, in, rafie, sa nu se rasfire in tava continutul. Nu incercati cu bolduri.
Pentru o abordare facila a preparatului, pentru care sigur veti fi apreciat, asezati pestele in tava pe o hârtie de copt. Nu uitati vinul alb demisec si butelca de sifon. Unde-i borvizul de alta data?
[wonderplugin_gallery id=”206″]