Conducerea Primariei Bacau nu are niciun proiect pentru reabilitarea retelei de apa. Aceasta si reteaua de canalizare sunt inlocuite doar pe strazile care se modernizeaza ori se construiesc. Realizarea Programului ISPA de reabilitare a alimentarii cu apa si a cativa kilometri din reteaua de canalizare, derulat de RAGC, este in mare intarziere.
Nu exista bacauan care sa nu fi fost afectat de apa murdara furnizata din reteaua de distributie a municipiului. Nu de putine ori multi dintre locuitorii Bacaului au fost nevoiti sa arunce la gunoi rufele pe care le-au pus in masina de spalat pentru ca apa de la robinet le-a distrus. Si acest pericol ameninta permanent. Dupa orice oprire, fie si dintr-un camin de apometru, a furnizarii apei in apartamentele de pe o singura scara de bloc ori de la o casa, de pe conductele din retea sunt angrenate toate depunerile care ajung in cada, oala de mancare ori masina de spalat. Apa potabila pare sa fie, insa, un lucru minor pentru Consiliul Local si conducerea Primariei Municipiului Bacau. O demonstreaza faptul ca in cei patru ani de cand a venit la conducerea Bacaului actuala administratie nu si-a propus decat obiective marunte (si acelea in contextul construirii ori modernizarii unor strazi) de reabilitare a retelei de distributie a apei potabile a orasului. In totalul bugetului alocat pentru investitii si in 2008, sumele destinate unor astfel de lucrari sunt nesemnificative. Din cele 568.846.991 lei, cati vor fi destinati anul acesta din bugetul local pentru investitii, doar 12.732.365 lei vor fi rezervati inlocuirii conductelor de apa potabila si altor lucrari de pe retea. Astfel, anul acesta va fi inlocuita reteaua de apa de pe strazi din cartierele Serbanesti, Izvoare, CFR, Gheraiesti si Tache, majoritatea fiind prinse in plan pentru a fi reabilitate ori construite si cu acest prilej se schimba cu alta noua si infrastructura. Tot in domeniul furnizarii apei potabile, dar nu vizeaza reteaua propriu-zisa a orasului, corodata si colmatata, mai sunt prevazute supratraversarea paraielor Trebes si Negel cu conducte noi de apa si mai sunt incluse conducte de legatura pe retea in vreo doua locuri. Asadar, niciun obiectiv de anvergura ci reabilitari pe portiuni de cateva sute de metri de conducta din reteaua care masoara peste 130 kilometri si se afla la pamant. Din aceasta s-au inlocuit portiuni extrem de reduse doar atunci cand a aparut o avarie ori s-a construit sau reabilitat o strada. aConducerea Regiei de Gospodarie Comunala, ca administrator, considera ca reteaua este veche si trebuie inlocuita. Dar mai mult de atat nu poate face. Conform legii, Consiliul Local trebuie sa promoveze si sa finanteze o asemenea investitie”, ne-a declarat, de fiecare data cand am abordat aceasta problema, Adrian Craiovan, directorul Regiei Autonome de Gospodarie Comunala (RAGC).
Investitiile RAGC bat pasul pe loc
Programul de investitii ISPA (cofinantat de Banca Mondiala) demarat in 2005 de catre RAGC si care vizeaza reabilitarea alimentarii cu apa si a unei parti din reteaua de canalizare ale municipiului Bacau inainteaza cu pasi de melc. Ba, mai mult, la Statia de Epurare lucrarile de reabilitare au fost sistate in toamna anului trecut iar executantul a fost dat in judecata la Curtea Internationala de Arbitraj, procesul fiind in derulare inca. Acest obiectiv trebuia finalizat in noiembrie 2007. Acum nu se stie cand va fi gata. aAceasta lucrare va fi scoasa la licitatie, din nou, ne-a spus directorul RAGC. Licitatia va fi organizata dupa Pasti. Apoi, se va semna contractul cu cel care a castigat”. La alte doua obiective formalitatile premergatoare inceperii lucrarilor sunt si mai intarziate. Pentru cea de-a doua conducta de aductiune de la Poiana Uzului, contractul de executie cu firma care a castigat licitatia a fost semnat, dar mai sunt de parcurs multe alte etape, prevazute de lege. Nici la Statia de Tratare de la Barati situatia nu este mai buna. RAGC a achizitionat terenul pe care ea va fi ridicata, dar si pentru acest obiectiv mai sunt de facut pasi importanti inainte de a trece la construirea lui. Cat priveste cel de-al patrulea obiectiv prins in programul de investitii si anume cel care se refera la reabilitarea unei lungimi de 11,5 kilometri din reteaua de canalizare, la aceasta lucrarile au fost demarate anul trecut, dar ritmul de realizare este foarte lent. Ultimele trei obiective ar fi trebuit finalizate la sfarsitul anului 2008. Intarzierea extrem de mare este pusa de catre conducerea RAGC pe seama procedurii de obtinere a aprobarilor, care aeste foarte greoaie”. Pana la urma, Guvernul Romaniei si reprezentantii Bancii Mondiale au stabilit un nou termen de incheiere a lucrarilor, adica sfarsitul anului 2009, dar pentru cea de-a doua conducte de aductiune este nevoie de cel putin doi ani.
Niciun proiect de anvergura pentru reteaua de canalizare
In plina epoca moderna, mii de bacauani traiesc ca in Evul Mediu. In zona unde locuiesc nu exista retea de canalizare, asa cum sunt cartierul Serbanesti si Calea Barladului, unde zeci de case sunt lipsite de aceasta utilitate. In prezent, reteaua de canalizare a Bacaului masoara 212,6 km. Din aceasta, 26,8 km au o vechime de peste 58 de ani, fiind realizati in 1960. Alti 43,3 kilometri de conducta au fost montati intre 1960 si 1980, iar restul de 142,5 kilometri, dupa 1980. Evident, reteaua din 1960 dar chiar si cea de dupa acest an este degradata astfel ca ar trebui inlocuita. Dar singurul proiect in acest sens este cel mentionat mai sus, al RAGC, si care vizeaza reabilitarea a 11,4 kilometri de retea de canalizare. Fireste, reabilitarea a 11,4 km din cele 212 km de retea de canalizare, cat are municipiul Bacau, nu inseamna aproape nimic. Reabilitarea intregii retele, precum si racordarea la ea a strazilor care nu dispun de aceasta utilitate cade in sarcina Consiliului Local (CL) al municipiului Bacau. In cei patru ani de cand administratia Stavarache se afla la conducerea municipiului nu au fost promovate nici proiecte de anvergura de inlocuire a retelei de canalizare sau de extindere a ei. La fel, au fost schimbate conducte sau extinsa reteaua doar pe strazile care au fost modernizate ori construite.
Scris de Elena Tintaru
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.