Zilele trecute, comisarii Gărzii de Mediu Bacău au efectuat verificări amănunțite cu privire la gestionarea deșeurilor de construcții și demolări ale unei societăți din comuna Buhoci. Descoperirea uluitoare a dezvăluit că o cantitate semnificativă de deșeuri (peste 10.000 de metri cubi), inclusiv betoane sparte și pământ excavat, proveneau de la lucrările de reparații ale străzii Calea Bârladului din municipiul Bacăului.
Deșeurile, în cantități impresionante, au fost temporar depozitate pe un teren arabil cu o suprafață de aproximativ 2000 de metri pătrați, cuprinzând un total de 9988 mc de betoane sparte și 2986 mc de balast cu pământ.
În urma constatărilor, au fost luate măsuri imediate pentru predarea tuturor deșeurilor de construcții (betoane sparte și balast cu pământ) către operatori autorizați în gestionarea acestor tipuri de deșeuri. De asemenea, s-a dispus readucerea terenurilor la categoria de folosință inițială, respectiv teren arabil.
În cadrul acțiunii, au fost aplicate sancțiuni financiare atât persoanei fizice care a acceptat depozitarea deșeurilor pe terenul agricol deținut (6.000 lei), cât și persoanei juridice care a depozitat deșeurile ilegal în afara spațiilor autorizate (60.000 lei).
Conform OUG 92/2005 privind regimul deșeurilor, încălcarea dispozițiilor privind eliminarea, deținerea și păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate poate atrage sancțiuni între 30.000 lei și 45.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv între 50.000 lei și 70.000 lei pentru persoanele juridice.
Totodată, conform OUG 195/2005 privind protecția mediului, proprietarii și deținătorii de terenuri riscă amenzi cuprinse între 3.000 lei și 6.000 lei pentru persoanele fizice, și între 25.000 lei și 50.000 lei pentru persoanele juridice, în cazul nerespectării obligațiilor referitoare la amplasarea, proiectarea, construirea și punerea în funcțiune a obiectivelor de orice fel.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.