7 ianuarie 2025

Restul e tacere. “Pe surzi nu-i aude nimeni”

Peste 1.000 de bacauani cu deficiente de auz se confrunta zi de zi cu o problema acuta: lipsa de interpreti mimico-gestuali. In tot judetul, exista doar un singur interpret autorizat, angajat al Asociatiei Nationale a Surzilor din România (ANSR), filiala Bacau. El trebuie sa asigure legatura persoanelor cu deficiente de auz cu ceilalti din jur.

Surdomutii au mari probleme in a-si gasi un loc de munca, dar mai ales când situatia cere sa fie reprezentati in instante sau la Politie, la cabinetele notariale sau medicale, la Starea Civila sau la banci. Adrian Iuganu, interpret la ANSR Bacau, presteaza gratuit in tot judetul serviciile de interpretare.



„Avem contracte de colaborare cu diferite institutii cum ar fi Casa de Pensii, AJOFM, DGASPC, SPAS, cu Spitalul, cu câteva banci comerciale, judecatorii, tribunale, Politia, Jandarmeria. Este o prestatie benevola, neplatita. I-am rugat doar sa ne asigure macar intâietate la rezolvarea cauzelor noastre. Este foarte greu când se duc la un proces si, neavând un avocat, surzii sunt nevoiti sa astepte câte trei-patru ore pentru a le veni rândul. Or, in acel protocol vrem macar sa avem prioritate.

int1

Pentru ca este greu, sunt 700 de surdomuti si sa traduci pentru toti când fiecare vrea la banca, la asociatia de proprietari sau la Tribunal. Dar, pe surzi nu-i aude nimeni”, sustine Iuganu. Surzii, eventual, pot articula câteva cuvinte, si asta doar urmând tratamente costisitoare. In rest, acestia scot doar sunete care abia pot fi intelese de oamenii normali. Majoritatea, in special cei care s-au nascut cu un astfel de handicap, au greutati si cu cititul. Pracic, limbajul mimico-gestual reprezinta limba materna a surzilor. Or, surzii au nevoie de un interpret care sa creeze puntea de legatura intre cele doua culturi.

Mii de interventii pe an

In Europa, de exemplu, interpretii sunt specializati pe domenii, la noi, insa, interpretii sunt “universali”. Numai anul trecut, Adrian Iuganu a prestat aproape 600 de astfel de servicii, cele mai multe la notariate -167 (pentru declaratii notariale, succesiuni, acte vânzare – cumparare) si la comisia de evaluare medicala pentru cazuri noi si certificate de un an -153.

Prezenta lui a mai fost solicitata si la judecatorii si tribunale – 73, la Stare Civila – 14, la Politie – 33, la diferiti agenti economici pentru angajari -19,la Somaj – 23, la Primarie pentru anchete sociale si prelungirea contractelor de inchiriere, ANL – 24, la spitale – 32, la obtinerea unei finantari la banca – 14 etc. Totodata, Iuganu a mai fost solicitat si pentru aproape 1.400 de diverse servicii de documentatii (eliberare de abonamente lunare la transportul urban, eliberare bilete CFR si auto).

Povesti cu spargatori de case si pasionati de muzica

Sunt surzi care efectiv solicita interpretul pentru efectuarea unui simplu telefon la rude, cunostinte etc, dar mai este solicitat si la Starea Civila, intrucât nicio persoana surda nu se poate casatori fara prezenta interpretului, la judecatorie, la notar, la comisia de expertiza, la cea de boala, la Primarie, la Casa de Pensii.

“Am intâlnit femei surdomute care au fost batute crunt, femei violate, de regula, tot de surzi. M-a impresionat, de asemena, cazul unui surdomut care a savârsit un omor. Practic, la un pahar de bautura, l-a ucis pe singurul vecin cu care se intelegea foarte bine. L-a lovit cu pumnul si, in cadere, prietenul lui s-a lovit cu capul de o piatra si a murit. Se intâmpla la Moinesti. A fost atât de traumatizat psihic de situatie, incât a incercat, in disperarea lui, sa se sinucida pe holul Parchetului. Nu ii era teama de pedeapsa cât de faptul ca si-a pierdut singura lui legatura cu lumea normala”, povesteste Adrian Iuganu.

Numeroase sunt procesele de divort la care este solicitat sa participe ca interpret. Cauza despartilor in cuplurile de surzi este saracia, cei mai multi traind din ajutorul de la stat acordat acestor persoane, care se ridica la doar câteva sute de lei. De aici si pâna la consumul de alcool, batai si apoi divort nu mai e decât un pas.

Un alt caz impresionant este al unui surdomut din Sighetul Marmatiei, inchis in Penitenciarul din Bacau si care marturisea toate faptele penale comise abia dupa 10 ani de la comiterea lor. Pentru aceasta, Iuganu a fost nevoit sa-l insoteasca pe detinut, impreuna cu anchetatorii, la toate adresele unde daduse spargeri.

“M-a frapat ca, dupa 10 ani, stia exact ce sustrasese din apartamente: casetofonul marca nu stiu care, televizorul x sau telefonul y. In plus, era foarte mândru ca a reusit, el – o persoana surdomuta, sa dea atâtea spargeri fara sa fie prins vreodata, pentru ca faptele se prescrisesera dupa in cei 10 ani”, isi mai aminteste Iuganu.

Un alt caz este al unui surd care sparsese un magazin de cartier din care furase o bere si un pachet de tigari, iar, a doua zi, vânzatoare pretinsese ca ii disparuse 300 de lei. Interpretul este solictat destul de des si de jandarmerie, mai ales noaptea, când surzii obisnuiesc sa “asculte” muzica, folosind vibratiile boxelor acustice asezate pe dusumea.

“Ma cheama surdul, prin SMS. Nici macar nu stiu sa scrie, sunt semianalfabeti. Semnele lor, din limbajul surdomutilor, nu au cuvintele de legatura, cum ar fi conjunctiile, asa ca imi scriu «Eu venit jandarmul la usa» sau «Eu tine acasa acum»”.

Din pacate, pentru ca legea notarilor publici prevede ca surdomutii care au studii de cel putin 4 clase pot semna la notariate diferite acte fara a fi insotiti de interpret , nu putine au fost situatiile in care surdomutii si-au pierdut locuintele, fiind inselati de escroci.

Desi se afla in slujba surdomutilor de aproape 20 de ani, Iuganu are un regret.

“Chiar daca lucrez de foarte mult timp cu ei, chiar daca ei sunt viata mea, familia mea, regret ca nu ma considera unul de-al lor. Ei se simt frustrati, nervosi pentru ca nu aud ca noi, cei normali, nu pot comunica, mai ales ca nu-i intelege nimeni” , incheie Iuganu.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img