14 noiembrie 2024

Respectarea legilor nu este facultativă

Cred, nu poate, că este nevoie ca din când în când, miniștrii, dar și prim ministrul, ar trebui să repete, să recitească, să rostească, cu voce tare, Jurământul depus, în fața Președintelui României, la învestirea în funcție. De recomandat ar fi dimineața, înainte de a semna condica și a lua prima decizie pe ziua respectivă. Nu de alta, dar, am contatat – și nu numai eu – că nici nu trec câteva zile de la numirea în funcția de ministru, că, rând pe rând sau în funcție de interese, unele prevederi din Jurământ sunt date uitării.

Să-l recitim împreună: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”. Sublinierea îmi aparține. Pe ce mă bazez când fac asemenea afirmații, o să mă întrebe vreun domn ministru sau chiar domnul prim ministru. Și dacă tot suntem la capitolul Lege și Legislație, să mai amintim din conținutul unui articol din Constituție: Nimeni nu este mai presus de lege.



Se observă, mai ales în ultima perioadă, grave încălcări ale legilor țării, inclusiv a Constituției, a Jurământului depus, de către membri ai actualului guvern, dar și a Guernului în ansamblu. Cred că cea mai gravă, indiferent de ce conotații se încearcă să i se dea, este îndemnul prim ministrului la nerespectarea de către cetățeni a unei decizii a Curții Constituționale, fapt fără precedent în ultimii 30 de ani. O altă lege, aprobată de Parlament și promulgată de Președinte, președinte în fața căruia miniștrii, după cum am afirmat, depun Jurământul de credință și loialitate față de țară, este aceea care prevede creșterea punctului de pensie cu 40 la sută de la 1 septembrie 2020, dar și legea de creștere a alocațiilor pentru copii. Pur și simplu acestea nu există pentru actualul guvern.

Fiind legi, ele trebuie respectate, nu comentate, legile nu sunt eseuri, ci sunt girate de forul suprem legislativ din România, care este Parlamentul. Mai sunt exemple, nu fac acum un inventar complet, cititorii le știu și le amendează, periculoase sunt „precedentele” rămase nesancționate. Forța unui stat stă în puterea legilor și în respctarea lor, iar poporul este cel care veghează și intervine atunci când se constată grave derapaje.


Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014