Licar de speranta pentru unitatea medicala care, in primavara, trebuia reorganizata in camin de batrani
Greu incercatul obiectiv spitalicesc e pe cale sa traiasca o a doua tinerete gratie unei asocieri surpriza. Autoritatile comanestene, in frunte cu primaria si Consiliul Local, l-au „ofertat” pe reputatul chirurg Ioan Lascar propunandu-i acestuia o intelegere privitoare la administrarea Spitalului din Comanesti. In primavara, spitalul se afla pe lista neagra a Ministerului Sanatatii, care a propus reorganizarea sa in camin de batrani. De loc din Comanesti, Lascar s-a evidentiat printr-o activitate medicala de exceptie, operand cazuri de o rara complexitate, cum este cel al pacientei din Brasov cu tumora gigant. Autoritatile comanestene afirma ca la baza administrarii spitalului va sta un parteneriat public privat.
Spitalul Comanesti, pus in primavara acestui an pe lista neagra de Ministerul Sanatatii, ar putea trai o a doua tinerete sub umbrela unui parteneriat public privat (PPP). Discutiile privitoare la incheierea unui acord tip PPP au fost initiate de Primaria Comanesti, edilii luand deja legatura cu reputatul chirurg Ioan Lascar, de loc chiar din Comanesti. Autoritatile comanestene i-au propus profesorului sa se implice in administrarea spitalului, pentru ca unitatea medicala sa continue sa functioneze. „Suntem la faza de discutii avansate. Domnul Lascar si-a exprimat dorinta de a se implica in acest parteneriat public privat. Noi, autoritatile din Comanesti, am venit spre dansul cu propunerea, iar domnia sa a agreat-o. Probabil ca anul viitor se va materializa acest proiect”, a declarat Viorel Miron (PNL), primarul Comanestiului. Acesta a precizat ca nu doreste sa dea prea multe detalii cu privire la proiect, insa – a spus el – „spitalul va ajunge sa functioneze la standardele pentru care a fost proiectat”.
Bloc operator unicat in tara
Profesorul Ioan Lascar a declarat, in exclusivitate pentru cotidianul Desteptarea, ca imobilul in care functioneaza Spitalul Comanesti trebuie pastrat in sfera medicala. Chirurgul a laudat functionalitatea cladirii, apreciind ca blocul operator nu are rival in tara. „Aceasta unitate medicala a fost gandita strategic, la confluenta mai multor cursuri de apa. Spitalul deserveste o populatie semnificativa. Cladirea e bine executata, iar circuitele functionale sunt exceptionale. Blocul operator l-am mai vazut doar la un spital din New York. Blocul operator nu are egal in Romania ca si circuite functionale”, a opinat dr. Lascar. Reputatul chirurg a apreciat ca „mingea se afla in terenul consiliului local” si ca proiectul de parteneriat vizeaza, in primul rand, mentinerea cladirii spitalului in circuitul medical. „Ideea este de a mentine functiunea acestei cladiri. Am avut parte de o insistenta deosebita din partea consiliului local. Eu sunt comanestean, iar cei de acolo apreciaza ce am facut si cum am facut. Speranta mea este ca aceasta cladire sa fie valorificata la adevaratul ei potential. Mingea se afla in curtea consiliului local. Cand va fi momentul licitatiei, vom vedea care va fi si rezultatul”, a conchis dr. Ioan Lascar.
300.000 de euro pentru reabilitarea spitalului
Potrivit primarului Viorel Miron (PNL), Spitalul Comanesti va face obiectul unui proiect de reabilitare in valoare de 300.000 de euro. Edilul a precizat ca lucrarile de modernizare vor fi finantate din bugetul local, precum si din ajutorul material oferit de o puternica societate austriaca. „In urma vizitei primarului Vienei la Comanesti, austriecii s-au gandit sa ajute cu 300.000 de euro spitalul”, a spus Miron.
Lucian Bogdanel
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.