Duminică, 24 martie, în satul Costești, din raionul Ialoveni, din Republica Moldova a avut lansarea Programului „Costești-Capitala Tineretului 2019“. Manifestarea a avut loc în fața Casei de Cultură din Costești.
Au fost prezenți și reprezentanții localităților din România, care s-au înfrățit cu localitatea de peste Prut, precum Bacău sau Bălțați, județul Iași. După ce au luat cuvântul autoritățile, au fost înmânate premii pentru tinerii care au realizat sloganul și imnul din acest an al Capitalei Tineretului.
Despre importanța încurajării tinerilor și a inițiativelor acestora au vorbit primarul Costeștiului, Natalia Petrea, viceprimarul municipiului Bacău, Constantin Scripăț, care a amintit de experiența tinerilor băcăuani cu ocazia Programului „Bacău Capitala Tineretului din România“ dar și Mircea Meriacri, care a citit mesajul autorităților din Iași, care deține în acest an acest titlu.
Programul ,,Capitala Tineretului” se află la cea de-a IX-a ediție în Republica Moldova. Acest titlu l-au mai avut Ungheni – 2011, Cahul – 2012, Ialoveni – 2013, Soroca – 2014, Sângerei – 2015, Ialoveni – 2016, Varnița –2017, Cahul – 2018. Localitatea Costești va fi sprijinită în acest an de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova cu o finanțare de un milion de lei pentru proiectele prilejuite de Programul Costești-Capitala Tineretului 2019 dar și prin promovarea inițiativelor tinerilor și ONG-urilor. Spectacol pe scena din Costești, cu artiștii băcăuani George Cojocărescu, Denisa Farcaș și Nicoleta Bălan.
Din Bacău au onorat invitația primarului Natalia Petrea din Costești viceprimarul Constantin Scripăț, consilierii locali Ilie Bîrzu, Doina Dragomir, interpreții George Cojocărescu, Nicoleta Bălan și Denisa Farcaș, dar și profesorii Călin Boambă, Gabriel Petru Puiu și Iulian Benchea.
Delegația din Bacău a participat la parada din centrul satului cu un drapel tricolor și steagul Bacăului. Un moment artistic apreciat de spectatori a fost realizat de artiștii Denisa Farcaș, Nicoleta Bălan și George Cojocărescu. Pe scenă au urcat și alte grupuri folclorice din raion. Seara a continuat cu concertele susținute de Patrik Hanganu, Lia Tăburcean, Capuchon și Adrian Ursu.
În relația de înfrățire dintre Bacău și Costești, până în prezent, s-au materializat câteva proiecte educative în care au fost implicați profesori ai Colegiului Național „Vasile Alecsandri“ din Bacău dar și profesori de la școlile din Costești și elevii acestor unități școlare. (Mircea M.)
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.