În 1981, Editura Muzicala a publicat lucrarea „Obiceiuri de iarna“ în „Colectia nationala de folclor“ („Folclor muzical din repertoriul copiilor. Tipologie muzicala. Colectie de cantece“). Dupa cum se precizeaza pe coperta interioara, cartea „s-a realizat pe baza de contracte de cercetare stiintifica încheiate de Institutul de Cercetari Etnologice si Dialectologice cu Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste si Academia R.S.R.“
Lucrarea cuprinde un studiu introductiv (pp. 9-33), realizat cu o foarte buna informatie de specialitate, desprinsa si din culegerile de folclor muzical prezente în culegere, în care sunt prelucrate trei obiceiuri traditionale: urarea de Mos-Ajun (24 dec.), sorcova/ semanatul (1 ian.) si chiraleisa (5 ian.).
Materialul folcloric apartine tuturor zonelor tarii, iar în finalul cartii aflam despre „Raspandirea teritoriala“ a productiilor muzicale. Inexplicabil, judetul Bacau lipseste din acest tablou, ceea ce ne-a determinat sa declansam o campanie de eliminare a acestei injustitii. Cu ajutorul studentilor filologi în primul rand, dar si al celor de la P.I.P.P., al masteranzilor, cadrelor didactice, elevilor, în baza unui parteneriat cu Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (din 2005), am reusit sa colectam din judetul Bacau o bogata recolta folclorica.
Marti, 15 noiembrie, la ora 12, în Sala de consiliu a Facultatii de Litere – Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacau, are loc lansarea proiectului „Obiceiuri de iarna din judetul Bacau“, materializat în lucrarea cu acest titlu, însotita de un DVD cu reprezentari audio. Numarul productiilor folclorice depaseste numarul total din cartea aparuta în 1981, sub egida Institutului de Cercetari Etnologice si Dialectologice.
Finantator este Consiliul Judetean, iar beneficiar direct, Societatea Cultural-Stiintifica „Vasile Alecsandri“ Bacau.
Ioan Danila