23 decembrie 2024

Rentieri la aproape 100 de ani

Sute de bătrâni care au pus în cui uneltele agricole primesc de la stat rente viagere. Vârstnicii au acceptat să vândă sau să arendeze terenurile agricole pe care le dețineau. Acești vor primi ,toată viața, între 50 și 100 de euro, de la stat, pentru fiecare hectar de teren la care au renunțat.

Începând din 2005, statul a decis să îi sprijine financiar pe vârstnicii de peste 62 de ani, inclusiv pe cei pensionați pe caz de boală, care nu își mai puteau lucra pământurile, stabilind o sumă de 100 de euro pe hectarul de teren vândut sau 50 de euro pentru cel arendat. Calitatea de rentier  agricol s-a acordat limitat, cei interesați putând depune dosarele de rentă până la data de 31 decembrie 2009.



Mai puțini, de la an la an

Până la sfârșitul lunii, cei 184 de bătrâni rentieri din județ, care au renunțat să mai lucreze pământurile agricole, vânzându-le sau arendându-le, își vor primi banii cuveniți de la stat. „Anul acesta, avem 184 de beneficiari care și-au vizat carnetele, în termenul legal, de 31 august. Numărul acestora este în scădere, comparativ cu anul trecut, când erau înregistrați 200 de rentieri. Suma totală reprezentând dreptul de rentă aferentă anului 2022 este de 207.371 de lei, circa 42.000 de euro”, ne-a transmis Ionuț Trofin, director executiv la APIA Bacău. Suma revine beneficiarilor care au renunțat la cele peste 547 de hectare de teren agricol, cea mai mare parte a suprafeței înstrăinând-o (circa 309 hectare), iar diferența (circa 238 de hectare) arendând-o.

Rentă de … 1.000 euro

Potrivit legii, beneficiarii rentei viagere agricole au putut rămâne proprietari pe o suprafaţă de teren cu destinaţie agricolă, situată în extravilan, de până la 0,5 ha, pentru folosinţă personală. Cei mai mulți rentieri din județ au ales să primească banii prin mandat poștal, foarte puțin optând pentru transferul într-un cont bancar. Interesant este că suma cea mai mare care îi revine unui beneficiar de rentă este de 1.000 euro, respectiv 4.931,50 lei, cel mai probabil mai mare decât pensia pe care o primește de la stat. Rentierul este din municipiul Bacău și, la momentul depunerii dosarului de rentier, a decis să renunțe la cele 10 hectare de teren pe care le moștenise, vânzându-le. Pe de altă parte, cei mai bătrâni rentieri agricoli sunt o femeie din Bacău, care are venerabila vârstă 99 de ani, și un bărbat de 98 de ani. Cel mai „tânăr” rentier este un bărbat născut în 1952 (71 de ani), dar și o femeie de 75 de ani, născută în 1948. Termenul final de plată a rentei viagere agricole este data de 30 noiembrie 2023.

Renta neîncasată, plătită în termen de 3 ani

De reținut că pentru a putea primi aceste sume de la stat, beneficiarul trebuie să își vizeze, în fiecare an, carnetul de rentier, fiind nevoie de prezența sa fizică la biroul de rentă. În situațiile speciale, când rentierul nu se poate deplasa, documentul poate fi adus la vizare de către împuternicitul, mandatarul sau curatorul acestuia. Documentele pot fi transmise și prin mijloace electronice de comunicații, telefonic sau poștă/curier, dacă beneficiarii rentei viagere sunt persoane cu vulnerabilitate ridicată, având vârsta de peste 80 de ani. Dacă, din diverse motive, sumele virate de APIA către rentieri sunt returnate în contul agenției, instituția poate relua plata acestora în termen de 3 ani de la data-limită anuală de plată (30 noiembrie a fiecăruia an). Inclusiv în cazul deceslui rentierului, plata făcându-se către moștenitorii legali ai acestora, în baza documentelor justificative aferente.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img