20 septembrie 2024
EvenimentRelicva Fericitului Ioan Paul II la Manastirea Carmelitana din Luncani

Relicva Fericitului Ioan Paul II la Manastirea Carmelitana din Luncani

Hramul Manastirii Carmelite, celebrarea a 10 ani de prezenta a carmelitilor în România si împlinirea a 10 ani de la inaugurarea si binecuvântarea bisericii si a manastirii de la Luncani vor fi sarbatorite în lunile iulie si august. Manifestarile au inceput deja.

Luni, 16 iulie 2012, va avea loc Solemnitatea Fericitei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel. Se vor celebra hramul si comemorarea a 10 ani de prezenta a carmelitilor în România. Liturghia solemna de la ora 10.30, va fi prezidata de PS Petru Gherghel. La sfârsitul sfintei Liturghii va urma rugaciunea de cerere catre Maica Domnului de pe Muntele Carmel. Pentru cei care inca nu au primit scapularul si doresc sa-l primeasca, dupa ce s-au pregatit în timpul novenei, va urma consacrarea si îmbracarea cu scapularul carmelit.



Scapularul Maicii Domnului de pe Muntele Carmel

Cu ocazia acestor celebrari va fi expus spre veneratia credinciosilor, în perioada 12-20 iulie 2012, Scapularul Maicii Domnului de pe Muntele Carmel, purtat de fericitul Ioan Paul al II-lea în timpul pontificatului sau. Relicva a fost daruita carmeli?ilor de catre card. Stanislaw Dziwisz, arhiepiscop de Cracovia ?i fost secretarul personal al papei. “Fericitul Ioan Paul al-II-lea a trecut la Domnul pe 2 aprilie 2005 cu mare participare la doliu, din toata lume, având faima de sfintenie înca în viata. Relicva este unul dintre Scapularele pe care l-a îmbracat în viata sa. Scapularul este un obiect devotional facut din doua bucati de haina din lâna, de culoare maro, de dimensiune mica, dreptunghiular, care se poarta pe umeri legat cu doua snururi. Pe o parte are o icoana a Maicii Domnului, dupa profilul gingasiei, iar pe partea cealalta o icoana a Inimii lui Isus, icoane care reprezinta iubirea si milostivirea”, a explicat parintele Tiberiu din Luncani. Acest obiect devotional are o istoria legendara. Maxim Marturisitorul povesteste, în cartea sa “Viata Mariei”, ca în vremea Imparatului bizantin Leon a fost adus de la Ierusalim la Costantinopoli, capitala regatului, o relicva, Mantia (omoforion în limba greaca) care Maica Domnului a îmbracat-o în timpul vietii sale si cu care a înfâsat pruncul Isus. Aceasta mantie era facatoare de minuni, ocrotea orasul si populatia în toate necazurile. A fost pastrat într-un mare sanctuar, cel mai mare din primul mileniu, într-un cartier numit Blacherne. Relicva s-a pierdut, dupa incendiul din 1434, care a distrus biserca. Semnificatia teologico-spiritual a ocrotirii Mariei s-a raspândit în toata lumea crestina. În occident devotiunea a fost întarita si raspândita cu mare drag, iar în al II – lea mileniu, prin Ordinul calugaresc al Carmelitanilor, care a avut începutul pe Muntele Carmel în Palestina în secolul XII-lea. Traditia Ordinului povesteste despre o viziune a unui calugar, sfântul Simon Stock, englez, care in jurul anului 1251 se ruga Maici Domnului, venerat cu titlul “Maica Domnului de pe Muntele Carmel”, cerând un semn de ocrotire pentru calugari si pentru lumea. I-a fost dat semnul Mantiei sale împreuna cu aceste promisiuni: nu se va osândi cel care moare îmbracat în acest scapular, va avea mântuirea vesnica si Eu î-l voi ocroti în timpul vietii, în ceasul mortii pâna la întâlnirea vesnica cu Dumnezeu. Calugarii au pus numele de Scapular – Mantie Maicii Domnului, pentru ca ei însisi o purtau pe umeri, dar au redus dimensiunile pentru ca toti credinciosi care vroiau sa-l poata purta si sa se încredinteze Mariei.
Mantia Papei Ioan Paul II, in timpul pontificatului sau

În Biserica Catolica, de a lungul veacurilor, diversi papi (Ioan XXII, Clemente VII, Paul III, S. Pius V, S. Pius X, Pius XII, Paul VI) au aprobat devotiunea Scapularului pentru lunga traditie si pentru bogatia spitituala al simbolului. “Ioan Paul II s-a consacrat Mariei din tinerete primind Scapularul la Manastirea Carmelitana din Wadowice, iar pe stema pontificatului sau este scris Totus Tuus, referitor Mariei, l-a marturisit oficial în scrisoarea Donum et Misterium (1996). Când fusese atentat în piata Sf. Petru, în timpul în care era dus la spital, s-a rugat medicilor sa nu-i fie scos scapularul de la piept. Manastirea Carmelitana din Luncani este fericita de a oferi la veneratie acest obiect de devotiune tuturor credinciosilor, care a fost purtat de Fericitul Ioan Paul II în timpul pontificatului sau”, a mai spus parintele Tiberiu. Anul acesta se sarbatoresc si 10 ani de la inaugurarea manastirii.
Roxana Neagu



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img