În ultimii 18 ani, în România s-au înregistrat oficial peste 11 milioane de avorturi. O cifră care reprezintă cam jumătate din populația țării. Pe masa ginecologică au ajuns pentru întreruperea sarcinii și copile care nu împliniseră 15 ani. După cazul minorei de 11 ani care a fost obligată să avorteze în Anglia, Ministerul Sănătății Publice reglementează avortul sub 15 ani.
Numai în județul Bacău, în fiecare lună, peste 300 de adolescente cu vârsta sub 19 ani solicită asistență medicală pentru a scăpa de o sarcină nedorită. Aceasta înseamnă 10 la sută din totalul avorturilor! Lunar se înregistrează în medie două avorturi la fete sub 15 ani. Fiecare adolescentă care trece printr-o astfel de experiență riscă să rămână mutilată pe viață, atât din punct de vedere fizic (există risc de infertilitate), cât și psihic (sentimentul de vină). Când avortul are loc înainte de 15 ani, intervenția este considerată cu risc obstetrical crescut. Astfel a decis Ministerul Sănătății Publice printr-un ordin elaborat recent, urmare a cazului fetiței de 11 ani care a fost plimbată din spital în spital pentru întreruperea sarcinii.
Trei maternități pentru avortul precoce
Orice sarcină survenită la o minoră care nu a împlinit vârsta de 15 ani este considerată cu risc obstetrical înalt, a cărei supraveghere este în responsabilitatea medicului de specialitate obstetrică-ginecologie, din momentul depistării acesteia. Întreruperea cursului unei sarcini survenite la o minoră care nu a împlinit vârsta de 15 ani se realizează numai de către medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, în condițiile internării gravidei într-o unitate sanitară spitalicească, secție sau compartiment de specialitate obstetrică-ginecologie de nivel 2 sau 3, dacă sarcina nu a depășit 14 săptămâni de gestație. Dacă sarcina a depășit vârsta de 14 săptămâni, avortul va putea fi efectuat numai într-o unitate sanitară de grad 3. Întreruperea cursului sarcinii survenite la o minoră care nu a împlinit vârsta de 15 ani se poate realiza până la cel mult 24 de săptămâni. În județul Bacău există o singură maternitate de grad 3, în Spitalul Județean de Urgență, ne-a declarat dr. Mihaela Popescu, directorul Autorității de Sănătate Publică. Avem și două spitale care au maternități de grad 2: Spitalul Municipal Onești și Spitalul Municipal de Urgență Moinești.
Consiliere și tăcere
MSP impune obligații și pentru medicii care constată existența unei sarcini la o minoră care nu a împlinit 15 ani. Consultația trebuie consemnată în registrul de consultații. Gravida și reprezentantul ei legal vor fi informați despre toate riscurile păstrării sarcinii și ale avortului. Medicii vor fi obligați să îi convingă de necesitatea consilierii psihologice și juridice a gravidei și să sesizeze Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Pentru prima dată, consilierea psihologică este obligatorie, iar documentele doveditoare vor fi anexate la fișa pacientei. În cazul unei sarcini mai mari de 14 săptămâni, medicul va înștiința conducerea unității sanitare. Aceasta va informa ASP. Decizia privind întreruperea sarcinii va fi luată de o comisie ASP-DGASPC. Toți cei implicați în cazul unei întreruperi de sarcină la minore sunt obligați să păstreze confidențialitatea.
Scris de Doina Mincu
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.