Joaca dupa cum canta Codul Civil
Cum de la dragoste la ura este doar un pas, alesii au decis ca prin noul Cod Civil, sa aduca modificari in ceea ce priveste statutul logodnicilor. In plus, viitorii miri sau cuplurile deja casatorite vor putea incheia un contract prenuptial, astfel incat, la o eventuala despartire, sa ramana fiecare cu bunurile sale.
Noul Cod Civil va rezolva mai usor neintelegerile dintre parteneri, in cazul unui divort si reglementeaza si situatia logodnicilor care se razgandesc in fata altarului. De la 1 octombrie intra in vigoare, prin noul cod civil, conventia matrimoniala sau contractul prenuptial, una din noutatile actului normativ. "Aceasta conventie matrimoniala va avea efecte daca e incheiata inainte de casatorie, de la data casatoriei si daca a fost incheiata in timpul casatoriei, de la data la care s-a incheiat. Conventia se refera la regimul juridic al bunurilor dobandite de soti pe care acestea il vor avea la momentul desfacerii casatoriei", a precizat avocatul Cristina Cojocaru. Chiar daca noul act normativ intra in vigoare, "sunt foarte multe aspecte tehnice legate de contractul prenuptial, ceea ce va duce la o dificultate in aplicarea sa. Doar se vorbeste despre intrarea in vigoare a Codului de procedura. Ca timp nu avem un cod de procedura in concordanta cu acest Cod Civil se va ajunge la multe situatii in care soti nu vor sti ce sa faca", a mai spus avocatul bacauan.
Casatoriile gay nu sunt recunoscute
Nici casatoriile intre persoanele de acelasi sex nu sunt acceptate prin Noul Cod. Pentru prima data, prin lege va fi reglementata si logodna. Daca pana acum aceasta avea doar o valoare simbolica, de la 1 octombrie, daca unul dintre parteneri se razgandeste "subit", poate fi obligat la plata unor despagubiri, bineinteles in anumite conditii. "Daca unul dintre cei care au promis incheierea casatoriei rupe aceasta logodna fara motive temeinice poate fi obligat la plata unor despagubiri catre celalalt. Motive temeinice inseamna boala, incapacitate, caz in care cel care a rupt logodna nu este pasibil de a plati aceste daune", arata Cristina Cojocaru.
Copiii, in custodie comuna
Si cei care doresc sa iasa mai usor dintr-o casatorie pot scapa doar cu un drum la notar sau starea civila, in cazul in care nu au copii, din acest an intrand in vigoare divortul pe cale administrativa. Daca insa sunt minori la mijloc, noul Cod Civil introduce notiunea de autoritate parinteasca, care este impartita de ambii parinti, nu de unul singur cum era pana acum. "Dupa desfacerea casatoriei, minorul ramane in grija ambilor parinti daca acestia se inteleg in privinta perioadelor in care va sta cu fiecare parinte. Daca parintii nu se mai inteleg cu privire la cresterea si educarea minorului se va ajunge tot la instanta de judecata care va decide cui incredinteaza minorul", mai spune avocatul Cristina Cojocaru. Intretinerea minorului trebuie prestata de parinte (cel care nu are custodia) in natura si doar in mod exceptional cu o suma de bani, cum este acum. Noul Cod Civil va intra in vigoare in aproximativ 2 saptamani. Pentru a implementa insa toate modificarile, este necesara si publicarea Codului de procedura civila.
Bacauanii nu sunt descurajati de noile reguli. Dovada stau si numeroasele casatorii care s-au oficiat in lunile de vara. "Cele mai multe casatorii le-am oficiat in august – 241 la numar, dar si in restul anului avem in medie 25-30 de casatorii lunar", a precizat Ana Sasu, seful Serviciului de Stare Civila Bacau. "Cred ca sunt bune aceste schimbari. Fiecare sa ramana cu ce a avut", a spus Lili Pichiu, o bacauanca. "Nu stiu daca fiecare ramane cu ce a avut, depinde de situatie, dar important este ca sa se evite anumite nereguli si discutii", a spus si Constantin Radu.
Andreea Gavrila