Măsurile propuse pentru îmbunătățirea și reorganizarea structurii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), între care și desființarea direcțiilor sale regionale, au ajuns în Camera Deputaților. Recent, plenul Senatului a votat deja modificarea legii privind aceste propuneri.
ANAF are, între cele opt direcții regionale, o Direcție Generală Regională a Finanțelor Publice la Iași și o Direcție Regională Antifraudă la Suceava, la care este arondat și județul Bacău. Prin amendamentele aduse la propunerea legislativă se urmărește reorganizarea activității și creșterea eficienței colectării taxelor și impozitelor. Competențele regionalelor ar urma să treacă la administrațiile județene ale Fiscului.
„Și controlul asupra firmelor mijlocii de la direcțiile regionale a trecut tot la administrațiile județene”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Administrației Județene Bacău a Finanțelor Publice, Adrian Anghel.
Trecerea firmelor mijlocii la administrațiile județene, dar și actuala propunere care privește direcțiile regionale s-au făcut la inițiativa UDMR, iar comentatorii lor cred că, având în vedere aprobarea proiectului privind firmele mijlocii, dar și dorința autorităților locale de a avea un control cât mai mare la nivelul județelor, se poate considera că și al doilea proiect are șanse destule să obțină sprijinul parlamentar și să devină lege.
Direcțiile regionale antifraudă au fost înființate prin renunțarea la gărzile financiare care operau în fiecare județ în anul 2013. Deregionalizarea ar urma să readucă acasă inspectorii de la Antifraudă, însă încă nu se știe în subordinea cui vor funcționa. Obiectivul prioritar al Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) este combaterea fermă a evaziunii fiscale și a fraudei fiscale și vamale. Activitatea DGAF este centrată pe investigarea fraudelor și destructurarea lanțurilor tranzacționale constituite pentru prejudicierea bugetului statului.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.