25 decembrie 2024

“Regina Cerului” – un regal de grafica si pictura

Sâmbata, 13 august, de la ora 19.00, intr-un spatiu generos, oferit de Biserica romano-catolica “Fericitul Ieremia” din Bacau, a avut loc, in prezenta unui public numeros, cald si generos, vernisajul “personalei” de grafica si pictura, a artistei Paula Ciobanu Mariut.

Ca in fiecare an, in luna august, vine in tara, cu un dar nepretuit: o suita de tablouri, reunite, de data aceasta, sub genericul “Ragina Cerului”, din care dominante sunt portretele Maicii Domnului, Maicii Domnului cu Pruncul, Isus Christos, dar si incântatoare peisaje, cu predilectie flori, o explozie de culori si emotii.



Cunoscuta publicului bacauan si din expozitiile anterioare de pe simezele bacauane, “O lacrima pierduta”, “Lacrimile Maicii Domnului”, “Picaturi din cer”, prezentate publicului la “Complexul Muzeal “Iulian Antonescu”, “Regina Cerului” este sublimul “unui joc al punctelor, liniilor si formelor infinite”, care reprezinta in acceptia autoarei, insasi viata ei.

Au vorbit despre arta si viata artistei scriitorul si criticul Sever Bodorn: “Chiar daca am mai spus-o, nu gresesc daca repet, daca este vara, atunci este si Paula Ciobanu Mariut, cu o expozitie. O cunosc de multi ani, de când era o copila, acum o artista consacrata, de aceea vin cu placere la expozitiile ei, curios sa vad evolutia artei ei. Dupa cum vedeti, Paula ne-a daruit si in acest an, un regal de idei si culori.”

Cunoscatoare a artei Paulei Ciobanu Mariut, prietena si colaboratoare, prof. Ana Chiscop a venit si cu interesante date biografice din activitatea artistei: “Ne-am obisnuit deja ca reprezentanta Bacaului în Torino sa aduca cu fiecare expozitie si ceva inedit, preocupata permanent sa experimenteze si altceva pe lânga tematica cunoscuta celor care frecventeaza expozitiile de pictura pe care le are în grup sau individual.

Cunoscuta de fratii nostri din Italia, de critica, cu numerose expozitii, Paula noastra devine, in 2007, membra a Academiei Internationale Santarita din Torino, iar nu de mult a aparut în volumul “La donna nella storia dell’ arte” (Femeia în istoria artei) arte ce prezinta cele mai importante 50 de pictorite din lume”, a spus asistentei Ana Chiscop. Expune in multe tari europene, printre care amintim Italia, Belgia, Olanda, Ungaria, Franta sau Republica Moldova.

“Pentru mine cât si pentru multi cei prezenti la vernisaj, dupa Sfânta Liturghie, a fost o mare surpriza sa descoperim personalitatea artistica a doamnei Paula Ciobanu Mariut, a arta ei de o mare sensibilitate, ale carei transpuneri ideatice ne-au incântat, iar evenimentul in sine ne-a dat ocazia unei intâlniri familiare si de suflet cu cei care pretuiesc arta”, a spus si pr. paroh Eduard Mihai Cosa.

Nascuta la Traian, pe 6 ianuarie 1960, absolva Liceul de Muzica si Arte Plastice Bacau, sectia Grafica, Paula Ciobanu Mariut se stabileste, impreuna cu familia in Italia, la Torino.

“Tehnica mea se numeste tehnica libera. Compozitia, culorile, vin de la sine. Merg în profunzimea lucrarii, folosesc culori vii pentru ca eu am urât întotdeauna negrul. Vin cu placere in fiecare an, acasa, de sarbatoarea Sfintei Marii, daruind bacauanilor câteva margaritare din creatia mea”, ne-a spus artista Paula Ciobanu Mariut.
Expozitia poate fi vizitata pâna pe 21 august, intre orele 9.00-12.00.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img