15 noiembrie 2024

„Regii Românilor”, o expoziţie regală, la Grădina Bunicilor

Un eveniment cum rar se întâmplă în Bacău a fost organizat de Asociaţia „Grădina bunicilor”, cu sediul în Luizi-Călugăra (str. Cartierul Nou, nr. 989), la Centrul pentru Persoane Vârstnice. La subsolul Centrului, o fostă mănăstire catolică, pe o suprafaţă de 400 mp, a fost amenajată o expoziţie permanentă denumită „Regii Românilor”, dar şi o expoziţie temporară de carte rară românescă şi străină.

Vernisajul celor două expoziţiei a avut loc sâmbătă, 14 decembrie, în prezenţa unor personalităţi din domeniul culturii, învăţământului, a reprezentaţilor autorităţii locale, a celor care au contribuit prin dăruire şi profesionalism la amenajarea expoziţiilor, la restaurarea unor lucrări unicat, de o mare frumuseţe şi valoare, cât şi a celor care au împrumutat diferite exponate. Expoziţia este, totodată, un omagiu şi o comemorare a Familiei Regale a României.



„Pe lângă activitatea de bază, îngrijirea bolnavilor aflaţi în faza terminală, am hotărât să facem şi ceva frumos pentru spaţiul acesta unde ne aflăm, localitatea Luizi Călugăra, o expoziţie frumoasă cu câteva piese din colecţii private, dar şi personale. Ideea completează frumos anul 2019, care închide sărbătoarea Centenarului Marii Uniri. Avem aici exponate valoroase, din perioadă, dinaintea perioadei şi chiar de după perioada regalităţii în România. Sunt cărţi vechi, valoroase, tipărite începând 1500, continuând cu1600, dar şi cărţi în scriere românească. Însă nu pot să nu vă arat o carte, un manuscris foarte frumos, un cadou pentru expoziţie din partea poetului Val Mănescu, care aparţine lui Nicolae Postelnicu, un om al cifrelor (fost director al Finaţelor publice Bacău, nu al scrisului, însă un împătimit al literelor, al istoriei. Acesta este manuscrisul de peste 1800 de pagini, o lucrare dumneazeiască, denumită «Domnitorii Moldovei şi Ţării Româneşti de la începuturi şi până la 1859- 1866», manuscris pe care Val Mănescu, mi-a spus, îl are de la Sorin Postelnicu, fiul celui care toată viaţa a scris în creion această carte, rămasă în manuscris.. Sala a II-a este dedicată Familiei Regale a României, litografii, tablouri, timbre, alte obiecte, fotografii. Mulţumesc tuturor celor care au binevoit să depună suflet, timp şi bani pentru ca noi să avem ce arăta băcăuanilor, dar şi turiştilor care tranzitează zona.” Gheorghe Bondea, preşedinte fondator al Asociaţiei „Grădina Bunicilor”

O altă piesa de atracţie este o pictură pe pânză restaurată, reprezentând „Încoronarea Maicii Domnului”, semnată de către marele pictor român Costin Petrescu, restaurată, ca şi alte lucrări din expoziţie, de expertul restaurator Silvia Tiperciuc, de la Muzeul de Artă din Bacău.

Despre legăturile familiei regale cu Bacăul a vorbit poetul Val Mănescu, creionând câteva momente şi episoade din vizita Principesei Margareta în Bacău.

Au mai fost prezente Irina Preda, de la Serviciul editare-documentare al Romfilatelia România, care a donat un panou cu timbre din timpul regalităţii, Gabriela Popa Benescu – prof univ.dr. la Facultatea Arte Vizuale şi Design, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, Anton Diac- maestru tipograf, Solomon Valentin- sculptor, fiecare cu contribuţia lui la această interesantă şi instructivă expoziţie.
La final, elevi ai Şcolii Gimnaziale din Luizi-Călugăra au susţinut un recital de colinde.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Alte titluri

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014