2 noiembrie 2024

Regal de culori, pe tarabe. Fructele de padure au invadat pietele

– temperaturile ridicate din aceasta vara au copt fructele de padure mai devreme cu o luna

Pietele agricole din Bacau sunt pline de comercianti ambulanti care vând fructe de padure, de la afine care, practic, se gasesc peste tot, in piata, la zmeura si chiar catina.



Pe tarabe, in cele doua importante piete agricole din Bacau, stau mândre gramezi de afine care abia asteapta sa fie transformate de gospodine in dulceturi, gemuri sau siropuri. Sa nu uitam si de delicosul lichior din afine atât de apreciat mai ales de doamne si domnisoare. Gheorghita e din Roznov, judetul Neamt, si avenit in Bacau cu familia.

Vinde „la greu” afine, de dimineata, cu 15 lei kilogramul. Nu te prea poti intelege cu el, râde mai tot timpul. Asa ca merg mai departe, la doua tarabe spre stânga, unde sta o femeie abia trecuta de a doua tinerete. Tinca Ene e venita de la Berzunti cu o gramajoara de zmeura. O vinde cu borcanul de 400 de mililitri. Cu 5 lei. De dimineata, a dat vreo doua galetuse.

fructe de padure piata (2)

„Care mai poate se mai duce sa vânda printre blocuri. Eu nu mai pot. Toamna, mai merg cu bureti. Acum, vara, vând zmeurica, mure, catina. Cu ce scoatem vara, traim iarna, altceva nu avem ce face. E cam grea viata, dar mergem inainte, ca putem sau nu, pâna ajugem la Domnul”, spune femeia.

Vânzatorii spun ca, din cauza caniculei, vara asta s-au copt mai repede cu o luna fructele de padure. O fi bine, o fi rau?!! Oamenii cumpara, câte un borcan, doua, ori un kilogram, depinde de portofelul fiecaruia. Si se mai si târguiesc la pret, doar sunt la piata…

„Sa stiti ca nu e simplu sa culegi catina, pentru ca inteapa rau. Le desprindem cu foarfeca de pe crengi si apoi le curatam. Mai zici «Au!» când te inteapa si tot asa”, spune Tereza Rosu, de la Bijghir.

fructe de padure piata (3)

Partea proasta e ca nu se vinde asa de bine catina acum, lumea asteptând-o pe cea din toamna. Chiar si asa, a dat câteva pungi de un kilogram, cu 10 lei bucata.

Stapâna inelelor din piata este si va ramâne toata vara afina. Aflu ca se culege greu, mai ales daca nu ai dotarile necesare.

„Sunt culese de la Vatra Dornei, de la Gheorghieni. Folosim un pieptene special cu care adunam afinele din tufe. Dimineata, pe la 5.00, când pornim la cules, ursii dorm, n-au treaba cu noi. Lucram cu ursul in spate. Da, da. Serios. El sta la zece metri si manânca afine ca sa traiasca, si noi le culegem tot ca sa avem cu ce trai “, povesteste Razvan Acatrinei, din zona Neamtului.

De la 12 ani culege fructe de padure. Asa face toata familia. Pleaca in grup cu „masinele” prin toti muntii. La el, afinele sunt mai ieftine cu un leu, motiv cert pentru care lumea aproape ca se inghesuie sa le cumpere.

„Mergem cu fructe de la padure in toate pietele. Mure, afine, zmeu, ghebe, hribi. Ca s-avem ce mânca la iarna”, spune Elena, mama lui Razvan.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri

spot_img
Comandat de AUR Bacău, CMF 11240014
spot_img