19 ianuarie 2025

Refuzul locului de muncă oferit îi va lăsa fără ajutorul social

Beneficiarii de ajutor social (venitul minim de incluziune), care se află la o vârstă activă și sunt apți de muncă, vor pierde sprijinul financiar menționat, dacă refuză să se angajeze pe un post oferit. Măsura este în vigoare și în prezent, dar începând de anul acesta se va aplica mai riguros și intransigent.

Referindu-se la venitul minim de incluziune, recent, Marius Budăi, ministrul Muncii, a declarat: ”Venitul minim de incluziune este foarte bine așezat și stabilit pe trei piloni foarte importanți. Unu: evitarea sărăciei și scoaterea cât mai multor oameni din sărăcie și din risc de sărăcie. Al doilea este axat pe încurajarea ocupării forței de muncă: mă uit ce are nevoie o familie, dar mă uit și la cei apți din punct de vedere legal și din punct de vedere al sănătății să muncească și nu le mai acord niciun sprijin, dacă nu vor să muncească.



În primul rând să-i orientăm în carieră, să le arătăm că pot fi utili societății și să-i îndreptăm să muncească pe cei apți de muncă”. Ministrul Muncii a mai spus că persoanele apte să lucreze, dintr-o familie care vrea să primească ajutor social, vor fi înscrise automat în baza de date a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. Ele vor fi chemate la această instituție pentru a fi consiliate și vor fi calificate pentru ocuparea unui post liber existent pe piața muncii.

Dacă refuză locul de muncă oferit, vor fi excluse din rândul celor cu drept la ajutor social. Al treilea pilon al venitului minim de incluziune vizează descurajarea abandonului școlar. Deocamdată, acest lucru se face prin excluderea de la acordarea dreptului de alocație de susținere familială a copiilor care abandonează școala. Revenind la ajutorul social, trebuie să spunem că județul Bacău, de multă vreme, se află pe locul doi în țară în ceea ce privește numărul beneficiarilor. Ba chiar a crescut numărul lor la sfârșitul anului trecut.

Astfel, dacă în decembrie 2021, din județul nostru au primit ajutor social 8.879 familii și persoane singure, în aceeași lună din 2022 au fost 9.202 beneficiari, respectiv cu 323 mai mulți.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img