18 ianuarie 2025

Reforma pensiilor speciale a intrat în linie dreaptă

Forma finală a proiectului Legii pensiilor speciale a fost depusă la Parlamentul României la mijlocul acestei săptămâni. Acest proiect prevede creșterea vârstei standard de pensionare de la 60 ani la 65 ani, pentru magistrați, militari și toate celelalte categorii profesionale vizate de lege, iar vechimea în profesie, pentru a putea beneficia de pensia aferentă, va trebui să fie de minimum 25 ani. În plus, nimeni nu va mai putea cumula mai multe pensii speciale.

Nu în ultimul rând, cei a căror pensie specială va depăși salariul mediu brut pe economie, adică 6.800 lei, vor suporta impozitarea cu 30 la sută a părții care nu reprezintă contributivitatea. De exemplu, dacă o persoană are o pensie specială de 18.000 lei, din care numai 7.500 lei reprezintă suma cuvenită pentru contribuția de asigurări sociale, restul de 10.500 fiind banii acordați din bugetul de stat, aceștia din urmă vor fi impozitați cu 30 la sută.



Dar magistrații nu vor să fie afectați de reforma pensiilor speciale. Potrivit unor posturi centrale de televiziune, patru asociații care îi reprezintă au semnat o scrisoare deschisă, adresată Comisiei Europene și președintei Ursula von der Leyen, prin care doresc ca acestea să ceară Guvernului României suspendarea imediat a reformei pensiilor de serviciu ale magistraților, despre care afirmă că este ”complet netransparentă și iresponsabilă”. Cele patru asociații își justifică demersul, în primul rând, prin faptul că ”această așa-numită reformă subminează total independența și funcționalitatea sistemului judiciar”, determinând plecarea din sistem, în ultimele 12 luni, a sute de judecători. Astfel, în prezent, ar fi neocupate peste 1.100 posturi judiciare și ”întregul sistem este pe punctul de a se prăbuși din cauza volumului de muncă copleșitor și a numărului insuficient de judecători”.

Pe de altă parte, însă, conducerea PSD a depus zilele acestea la Parlament un proiect de act normativ prin care vrea să elimine pensiile speciale (indemnizațiile) pentru parlamentari. Dacă acest proiect va fi aprobat, atunci la bugetul statului se va face o economie de un milion lei, lunar, atâta reprezentând totalul indemnizațiilor plătite, în prezent, parlamentarilor aflați la pensie de limită de vârstă. Practic, pentru un mandat de parlamentar se plătește o indemnizație de 4.448 lei. Pentru două mandate se acordă 8.896 lei, iar pentru trei, 10.951 lei.

De menționat că această indemnizație se acoperă din bugetul de stat și că parlamentarii beneficiari nu au contribuit cu niciun leu la ea. Pe lângă indemnizație, ei au și pensia cuvenită în raport de contribuția la aceasta. În prezent, în județul Bacău aproximativ 190 persoane primesc o pensie specială. Dintre acestea, 146 beneficiază de pensie de serviciu, în baza Legii 303/2022, privind statutul judecătorilor și procurorilor. Cea mai mare pensie de serviciu este de 31.200 lei. Din această sumă, numai 9.697 lei reprezintă pensia cuvenită beneficiarului pentru contribuția lui de asigurări sociale. Restul de 21.503 lei se suportă din bugetul de stat, nereprezentând deci contribuția avută la pensie.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img