2 ianuarie 2025

Reforma asistentei sociale, in atentia Bancii Mondiale

Sute de milioane de euro pentru modernizarea sistemului

Ministerul Muncii a iesit la raport in fata Bancii Mondiale. I-a prezentat acesteia stadiul reformei in sistemul de asistenta sociala. In judetul Bacau efectele reformei se vad mai ales prin faptul ca de la 350.000, in anul 2010, prestatiile sociale s-au redus la 296.000. Banca Mondiala va aloca nu mai putin de 500 milioane de euro pentru realizarea unui sistem unitar, integral si functional de servicii sociale.

La invitatia Bancii Mondiale (BM), o delegatie a Ministerului Muncii, condusa de ministrul Claudia Boghicevici, a participat la sfârsitul lunii martie, timp de cinci zile, la o dezbatere pe tema "Reforma sistemului de asistenta sociala din România". Evenimentul s-a desfasurat la Washington, la sediul institutiei financiare internationale, si se inscrie in cadrul unui proiect de modernizare a asistentei sociale din România, coordonat de Ministerul Muncii si finantat de BM. Pentru implementarea acestui proiect, in mai 2011 Consiliul de Directori ai Bancii Mondiale a aprobat nu mai putin de 500 milioane de euro, suma care va fi alocata in transe. Obiectivul acestei finantari din partea BM este realizarea unui sistem unitar, integral si functional de servicii sociale in România, pentru combaterea marginalizarii sau a excluziunii sociale a persoanelor, familiilor, grupurilor ori comunitatilor. Proiectul se concretizeaza in programele Guvernului care au ca scop sprijinirea familiilor cu venituri mici si a grupurilor de populatie vulnerabile, precum persoanele cu dizabilitati, parintii singuri, romii etc., care vor beneficia de o pondere mai mare de ajutoare sociale.



Raportare detaliata

Specialistii Ministerului Muncii au prezentat in fata conducerii Bancii Mondiale si a expertilor ei stadiul aplicarii reformei sistemului asistentei sociale la noi in tara. Au aratat efectele schimbarilor in acest domeniu pe care le-au exemplificat prin asigurarea unei mai bune echitati, reducerea costurilor financiare si a risipei banilor publici, simplificarea mecanismelor si a procedurilor, caile de optimizare a sistemului informatic si prin reducerea nivelului de frauda si a erorilor din acesta. Aceste efecte se vad la nivel national dar si teritorial. Au fost introduse criterii mult mai restrictive pentru acordarea ajutorului social si a alocatiei de sustinere iar formularele pentru obtinerea acestora au fost modificate, pentru a exclude cât mai mult frauda. Apoi doua alocatii, complementara si cea monoparentala, au fost inlocuite de una singura iar pentru aceasta au fost stabilite noi criterii. S-a instituit, de asemenea, masura ca debitorii la taxele si impozitele locale sa nu mai beneficieze de ajutor social, alocatie de sustinere sau indemnizatie de crestere a copilului pâna ce nu isi achita datoriile. Si acestea sunt doar câteva din schimbarile in domeniul asistentei sociale.

Numarul prestatiilor sociale a scazut considerabil

Toate masurile adoptate si puse in practica pâna acum, precum si controalele mult mai dese si mai exigente asupra modului in care se acorda prestatiile sociale au dus si la nivelul judetului Bacau la scaderea considerabila a numarului beneficiarilor acestora si, evident, la economii substantiale la buget. In 2011 au fost acordate lunar, in medie, 295.784 prestatii sociale, care au insemnat pe intregul an 258.264.063 lei. Anul trecut, in medie, s-au achitat lunar peste 16.000 alocatii de sustinere, suma totala platita ajungând la 11.731.691 lei. Tot in 2011 s-au platit lunar peste 7.000 de ajutoare sociale, care au insumat 13.330.938 lei, iar de indemnizatie de crestere a copilului au beneficiat 5.070 parinti. Ei au primit, in total, aproape 50 milioane lei, pe tot anul. Si, totusi, in 2011 numarul prestatiilor sociale a scazut fata de anul anterior. In 2010, lunar s-au achitat, in medie, peste 350.000 de alocatii si alte tipuri de prestatii sociale. In fiecare luna s-au platit peste 11.500 ajutoare sociale si aproape 32.500 alocatii complementare si monoparentale, care in 2011 au fost inlocuite de cele de sustinere a familiei.
Elena Tintaru



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img