Deși subiectul acesta a fost băgat sub preș de guvernanți, o reformă administrativă este impetuos necesară. De ce avem în județul Bacău 85 de UAT-uri, fiecare cu primar, viceprimar, secretari, consilieri locali etc., oameni ai căror localități sunt condamnate la sărăcie? Dacă mâine ar fi comasate, criteriul minim să fie de cel puțin 5.000 de locuitori, ar rămâne vreo 30 de comune, iar banii care acum se duc pe salarii s-ar redirecționa spre investiții. Sunt drumuri care se surpă, poduri care de 35 de ani nu au fost întreținute.
De asemenea, nu este normal să ai trei orașe pe o rază de sub 15 km, unite practic: Moinești, Comănești și Dărmănești, fiecare cu primăria și consiliul său local. Dacă ar fi o singură localitate și ar avea un transport public unic, ar însuma aproximativ 53.000 de locuitori. S-ar face economii substanțiale la buget, ar scădea costurile la salubritate, la transportul public, iar zona ar deveni mult mai atractivă pentru investitori. Așa cum este acum, e foarte greu să investești în localități mici, uneori sub 20.000 de locuitori.
Marea majoritate a populației trăiește într-o sărăcie lucie, după așa-zisele privatizări care au fost mai mult sau mai puțin eșuate. Milioane de oameni s-au văzut fără locuri de muncă și au luat calea străinătății. Unii nu mai au nici rude în viață în țară, iar contribuția acestora la PIB-ul României scade.
Fără locuri de muncă, fără infrastructură, fără investiții în întreținerea infrastructurii rutiere, navale sau feroviare, cu un sistem de sănătate unde șpaga a fost și încă mai este garanția unui act medical corect, România se afundă. Calitatea învățământului a scăzut constant, elitele au fost înlăturate, iar despre cultură nici nu mai poate fi vorba, când românii nu mai alocă aproape nimic acesteia. Am uitat să ne prețuim înaintașii, să oferim Armatei tehnică și condiții decente, să ne prețuim obiceiurile. Astăzi doar ascultăm ordinele venite din alte părți.
Copiii sunt tot mai puțini, nu mai există competiție, iar școala nu-i pregătește pentru viață — este doar o fabrică de diplome, de cele mai multe ori inutile. Cu un deficit de aproape 10% în 2024, mai rău ca în pandemie sau ca într-o țară aflată în război, cu o inflație care de un an ne face campioni în UE la scumpiri, cu taxe preconizate să crească după alegeri — TVA, impozite pe proprietate, taxe pe muncă — România bate recordurile negative europene.
Cu sute de modificări la Codul Fiscal în ultimii trei ani, probabil unicul scop al guvernelor României a fost să disloce mase mari de oameni, iar pe cei care rămân să-i condamne la un trai de calvar. Probabil că vor să ne extermine. Milioane de pensionari au murit în sărăcie până prin 2020.
Ioja Gabriel

Ziarul Deșteptarea te ajută să fii auzit! Fă-ți cunoscute ideile, semnalează problemele, transmite așteptările sau bucură-te de succesele cotidiene alături de ceilalți cititori.