29 decembrie 2024

Referendumul, între necesitate si inutilitate

Referendumul de 100.000 de euro, votat de consilierii băcăuani la finele săptămânii trecute, continuă să provoace valuri în mediul politic.

Primarul Lucian-Daniel Stanciu – Viziteu spune că referendumul este necesar deoarece măsurile luate de municipalitate trebuie să aibă suportul comunității.



„Inițiativa organizării acestui referendum este în concordanță cu principiul transparenței decizionale. Oricâte măsuri s-ar lua de către decidentul politic, fie el și executiv al primăriei, fără suportul comunității, acestea nu au o finalitate care să producă plus valoare.

Acest principiu va fi baza mandatului meu. Tot pentru prima dată în Bacău, începând cu anul viitor, se va introduce bugetarea participativă. Astfel, proiectele venite dinspre cetățeni vor fi finanțate”, spune primarul Bacăului. Cosmin Necula (Pro România) spune, însă, că acest referendum este inutil deoarece măsurile de luptă împotriva Covid19 reies direct din „fișa postului” primarului, Comitetului local pentru situații de urgență, Consiliului Local.

„Să întrebi cetățenii dacă sunt de acord să se aloce sume de bani pentru finalizarea spitalului municipal este inutil în contextul în care ai cel puțin 7 milioane lei, bani cu destinație specială pentru construirea Spitalului Municipal (alocați de guvernul Ponta în 2013) și peste 7 milioane lei credit, având destinație exclusivă pentru construirea acestui obiectiv”, spune Necula. „Să faci un referendum care să coincidă cu alegerile parlamentare miroase evident a stratagema de campanie electorală prin care să îți atragi electorii la vot”, a mai spus acesta.

„Printr-un astfel de referendum nu doar sunt aruncați 100.000 de euro din buzunarele băcăuanilor, bani care putea fi folosiți pentru achiziționarea de tablete necesare școlii online sau aparate medicale, ci mai ales în cazul unor măsuri abuzive vina este aruncată asupra cetățenilor”, consideră Sorin Umbrărescu, fostul candidat la Primăria Bacău din partea Alianței PSD – PPU SL.

„Mâine, poimâine ne trezim că alți 100.000 de euro vor fi cheltuiți pentru că primarul nu știe dacă străzile trebuie asfaltate, gunoiul dus etc”, a mai spus el. Referendumul va conține trei întrebări pe tema măsurilor anti-COVID, a finanțării Spitalului Municipal și a sistematizării spațiilor verzi si va avea loc o data cu alegerile parlamentare din 6 decembrie.

“Domnii politicieni cu referendumul inutil, de 100.000 euro, organizat în Bacău au idee câți bani sunt alocați, în mod real, de Guvernul Orban pentru Moldova și județele ei? Nu de alta, dar prin iunie se băteau cu pumnul în piept și cereau 25 la sută finanțare pentru marea infrastructură din Moldova. Unde sunt acești bani?”
Dragoș Benea, europarlamentar



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img