Zilele trecute, președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea 58/2021 care prevede posibilitatea reducerii timpului de lucru cu până la 80 la sută față de 50 la sută (până acum), pe durata pandemiei. Această măsură poate fi aplicată în perioada stării de urgență și de alertă, dar și ulterior timp de până la 3 luni. Reducerea timpului de muncă se instituie pentru cel puțin 5 zile lucrătoare, cuprinse în perioada de 30 zile calendaristice, calculate din momentul introducerii măsurii. Această posibilitate este permisă și în cazul programului de muncă în ture și al celui inegal și ori de câte ori este necesar, cu obligația de a fi justificată legal de către angajator. Decizia îi va fi adusă la cunoștință salariatului cu 5 zile înainte de aplicarea efectivă a măsurii.
Dacă modificarea programului este impusă de creșterea activității sau de înlocuirea unui salariat, atunci poate fi comunicată cu cel puțin 24 ore anterior aplicării. Pe durata programului diminuat de lucru, salariații vor beneficia de o indemnizație de 75 la sută din salariul de bază brut lunar aferent orelor de reducere. Dacă bugetul destinat cheltuielilor de personal îi permite, angajatorul poate suplimenta indemnizația (aceasta se suportă din bugetul asigurărilor de șomaj) cu sume reprezentând diferența până la nivelul salariului de bază. Angajatorul va trece la programul redus de lucru și va solicita decontarea indemnizației, dacă îndeplinește cumulativ două condiții. În primul rând, măsura trebuie să afecteze cel puțin 10 la sută din numărul de salariați.
Apoi, trebuie să fie justificată de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioară sau de dinaintea acesteia cu minimum 10 la sută față de perioada similară sau de media lunară a veniturilor realizate în anul 2019. Să mai notăm că, potrivit aceluiași act normativ, va fi permisă angajarea pentru înlocuirea salariaților al căror program a fost redus, dacă contractul lor a încetat în condițiile articolelor 56, 61 sau 81 din Legea 53/2003 (Codul Muncii), cu modificările și completările ulterioare. O firmă va putea angaja, de exemplu, un alt șofer sau agent de pază în locul celor care și-au dat demisia, atribuțiile acestora neputând fi preluate de alți salariați, din producție. Angajarea unui nou salariat în locul celui plecat va fi acceptată și dacă, în procesul tehnologic, ceilalți angajați au alte sarcini care nu pot fi executate în același timp. Până acum, legea interzicea, în orice circumstanță, angajarea de personal pentru prestarea unor activități identice ori similare cu cele efectuate de către salariații al căror timp de muncă a fost redus și care au plecat din unitate.