Peste 1.000 de persoane au decedat în luna aprilie a acestui an, în județul Bacău, un adevărat record al ultimilor ani, având în vedere că numărul mediu al deceselor pentru această perioadă se situa în jurul valorii de 700.
Conform Direcției Județene de Statistică Bacău, în luna aprilie a acestui an, în județ, au murit 1036 de persoane, un număr apropiat de cel al deceselor din luna noiembrie a anului trecut, când s-au înregistrat 1033 de decese.
Dar, noiembrie 2020, aflăm în aceste zile, când autoritățile scot din joben decedații de COVID nedeclarați ca să nu strice atmosfera electorală, a fost una grea din punctul de vedere al pandemiei. Ce e interesant este că în luna aprilie se înregistrau între 692 (2017) și 756 (2019) decese în județ.
Anul trecut, în plin lockdown și cu amenințarea COVID-ului, în județ au murit 690 de persoane. Aceeași situație o întâlnim și la o comparație a numărului de decese înregistrate pe primele patru luni: 3.673 în 2021 și 3.018 în 2020 sau chiar 2.959 în 2016. Și mai interesant este faptul că numărul oficial al cazurilor de persoane decedate din cauza coronavirusului nu justifică această diferență.
Astfel, conform raportărilor Direcției Județene de Sănătate Publică Bacău, în luna aprilie 2021 au decedat de COVID doar 151 de persoane în județ. Celelalte 195 de decese suplimentare nu știm cui se datorează în condițiile în care nu am avut alte cauze de deces (accidente colective, calamități naturale și așa mai departe).
Dacă ne raportăm la primele patru luni ale anului, avem aceeași problemă: 655 de decese în plus față de perioada similară a anului trecut și numai 385 decedați oficial de COVID.
Dar, raportarea la patru luni e mai puțin relevantă pentru că în primul trimestru din 2020 nu am avut cazuri de COVID. Rămâne întrebarea ce a determinat cele aproape 200 de decese suplimentare din luna aprilie. Să nu uităm că anul trecut au existat situații de decese suplimentare inexplicabile.
Pot fi decedații de COVID care nu au fost înregistrați ca fiind bolnavi sau pot fi persoane care sufera de alte boli și care nu și-au primit tratamentul pentru că pacienții COVID au fost prioritizați.