19 ianuarie 2025

Reconfigurarea geopolitică: Dezmembrarea țărilor mari și perspectiva metacolonialismului

Conflictul dintre Occident și Sudul Global se poartă pe multe fronturi. Unul dintre acestea este cel al retrasării granițelor. SUA și UE sprijină pe față dezmembrarea Rusiei, un important lider politic occidental a amenințat, zilele trecute, cu dezmembrarea Braziliei, ca pedeapsă pentru că face parte din BRICS, se poartă discuții pentru dezmembrarea Chinei, Indiei sau Iranului. Motivul este simplu: mai multe țări mici sunt mai ușor de colonizat, exploatat, controlat decât o țară mare. Asta nu înseamnă că țările aflate de cealaltă parte a baricadei nu reacționează și nu fac propriile planuri.

Săptămâna trecută a apărut pe Telegram comentariul unui analist rus, Evgheni Șatun Nikolaev, cu privire la modul în care Rusia și țările aliate pot răspunde amenințărilor cu dezmembrarea. Să nu uităm că Cehoslovacia și Iugoslavia au cunoscut acest „deliciu” occidental, deci amenințarea nu este o vorbă în vânt.



De ce ne interesează acest subiect? Pentru că ne afectează. Fiind una dintre puținele țări mari rămase în Europa Centrală și de Est, ne putem aștepta la așa ceva. Apoi, chiar dacă vom reuși să rămânem în actualele frontiere, există riscul unui transfer al hegemonului, să fim folosiți, ca de multe ori în trecut, drept piesă de schimb.

Ce spune Evgheni Șatun Nikolaev? Că după declinul colonialismului și al neocolonialismului, Occidentul se pregătește pentru „meta-colonialism”: regionalizarea întregului teritoriu al planetei, în vreme ce el rămâne o entitate politică relativ mare. Algoritmul ar fi: un stat mare – Statele Unite, un stat mediu – Franța, un stat mic – Polonia, un stat insignifiant – Letonia, o regiune apatridă a Germaniei și așa mai departe.

„Aceasta este viziunea lor asupra secolului 21. Și ce ne putem opune metacolonialismului? Cum ar trebui să arate harta lumii din punctul nostru de vedere?”, se întreabă el. Singura salvare ar fi consolidarea și construirea „imperiului”.

Ce înseamnă asta? Crearea de meta-state. O Uniune Rusă – de la Brest la Vladivostok formată din Belarus, Rusia, Ucraina, Kazahstan. Transferul „cordonului sanitar” dintre Rusia și Occident pe teritoriul Europei de Est și de Sud, crearea unor mari state slave prietenoase pe teritoriul așezării istorice a slavilor, adică mari state federale.

Se propune crearea Iugoslaviei Mari, formată din țările fostei Iugoslavii, Bulgaria, Macedonia și România, care să fie coordonată de Serbia. Un alt stat federal ar fi Marea Slavie de Vest, cu fosta RDG, Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, Ucraina de Vest și Transcarpatia, în care conducerea să fie asigurată de maghiari, est-germani și… polonezi. O altă idee ar fi regionalizarea Europei de Vest și a Occidentului în ansamblu, prin crearea statelor Bavaria, Languedoc, Galiția, Scoția, Piemont și Republica Texas.

În acest fel, s-ar anula pericolul metacolonialismului și pacea ar domni pe Pământ. O iluzie, evident, dar asta nu înseamnă că nu se discută un astfel de scenariu.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img