12 ianuarie 2025

Recomandarile politistilor pentru Revelion

În perioada 30 decembrie 2014 – 4 ianuarie 2015, cu ocazia sărbătoririi Anului Nou, activitățile de menținere a ordinii și siguranței publice în județul Bacău vor fi realizate zilnic de peste 300 de polițiști. Alți peste 150 de polițiști sunt pregătiți să intervină zilnic în situația în care se va impune.

Din totalul poliţiştilor, aproape 200 sunt de la structurile de ordine publică, circa 50 sunt poliţişti de la rutieră, restul fiind de la celelalte structuri, respectiv: investigaţii criminale, investigarea criminalității economice, luptători de intervenţie rapidă şi poliţişti de la arme, explozivi şi substanţe periculoase.



În această perioadă în județul Bacău sunt preconizate a se desfășura peste 30 de manifestări publice cu participare numeroasă.

Polițiștii vor asigura ordinea și liniștea publică în locurile în care se vor organiza astfel de manifestări specifice sărbătorilor de iarnă în vederea evitării orcăror evenimente nedorite. De asemenea, în aceste zone polițiștii rutieri vor acționa pentru fluidizarea traficului.

Polițiștii rutieri vor acționa și pe principalele artere rutiere ale județului, în special în zonele și în perioadele în care se înregistrează valori ridicate de trafic, în vederea fluidizării circulației și prevenirii evenimentelor rutiere.

Pentru evitarea neplăcerilor, polițiștii rutieri recomandă participanților la trafic să-și planifice din timp călătoriile, să se informeze cu privire la traseul ales, starea drumurilor și prognoza meteo.

Având în vedere prognoza meteo pentru următoarea periodă, facem următoarele recomandări:
Pentru persoanele bolnave, în mod deosebit pentru cele cardiace, este recomandat să nu iasă din locuințe în perioada gerului, decât dacă este absolut necesar, iar atunci să fie foarte bine îmbrăcate.
Pentru persoanele în vârstă, mare atenție la încălțămintea folosită pentru a evita alunecarea pe gheață și deci producerea unor fracturi.
Atenție la consumul de băuturi alcoolice care dau senzația falsă de căldură. Există riscul ca persoanele aflate sub influența băuturilor alcoolice să fie surprinse de gerul puternic și să intre în hipotermie, fără să-și dea seama.
Persoanele care vor petrece revelionul în piețe publice trebuie să se îmbrace gros, mai ales dacă rămân perioade îndelungate afară.
Este recomandabil ca cei care au în locuințe centrale termice să se asigure că acestea funcționează corect. La fel cei care se încălzesc la sobe, să aibă mare grijă la coșurile de evacuare a fumului.
În această perioadă, polițiștii aflați în misiuni de patrulare vor identifica și conduce oamenii străzii în adăposturile sociale asigurate de către primării.
Poliţia Română recomandă tuturor cetăţenilor să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie pentru a petrece sărbătorile de iarnă în siguranţă.

Poliţiştii vă recomandă să evitaţi discuţiile în contradictoriu cu persoane necunoscute sau în stare de ebrietate şi să nu ripostaţi la agresivitatea lor verbală.

Consumând alcool în exces veţi avea şi o capacitate de reacţie redusă şi puteţi deveni cu uşurinţă victima unei infracţiuni sau a unui accident rutier.

Pentru protecţia autovehiculului, poliţiştii vă recomandă ca atunci când parcaţi autoturismul să închideţi geamurile şi să vă asiguraţi apoi că l-aţi încuiat.

Dacă aveţi de făcut deplasări cu autoturismul, adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum şi de trafic.

Poliţiştii atrag atenţia asupra pericolului pe care îl constituie conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice şi a importanței folosirii centurii de siguranţă.

Este recomandat să nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi şi să opriţi din când în când, pe parcursul traseului, pentru a vă destinde şi a vă reface forţele. Folosiţi corect luminile, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte!

În cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu, comunicaţi acest fapt numai persoanelor în care aveţi mare încredere. Rugaţi-i să vă supravegheze locuinţa, sau să acţioneze în aşa fel încât să nu se sesizeze lipsa dumneavoastră!

Când plecaţi de acasă încercaţi să creaţi aparenţa că se află cineva în locuinţă, prin diverse metode, respectiv instalarea unor dispozitive de aprindere şi stingere automată a luminilor în locuinţă sau colectarea frecventă a corespondenţei, de către un vecin sau o persoană de încredere.

Dacă plecaţi pentru o perioadă scurtă, puteţi aprinde luminile, radio-ul sau televizorul.

Încuiaţi uşile şi geamurile chiar şi atunci când plecaţi pentru câteva minute.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img