17 noiembrie 2024

Reciclarea ambalajelor poate da foc preturilor la alimente

Problema ambalajelor folosite de industria alimentara, industrie care are pioni importanti si in judetul Bacau, bulverseaza acest domeniu de activitate si se poate rasfrânge si asupra consumatorilor finali, populatia, prin majorarea preturilor la alimente cu circa 30%. Operatorii care trebuiau sa gestioneze preluarea si reciclarea acestor ambalaje nu prea si-au facut treaba, iar acum România, care si-a asumat obligatii fata de UE vizând tipurile de desuri pe care le reconditioneaza si le gestioneaza operatorii autorizati, risca infringementul pe aceasta tema si sa plateasca penalitati de 200.000 de euro pe zi.
 
Grupul Agricola, din Bacau, este unul dintre cei mai importanti producatori de alimente ambalate din tara. In situatia de fata se vede, insa, ca atâtia alti producatori de alimente, nevoita sa plateasca 2 lei pe kilogramul de ambalaje, conform prevederilor legale, pentru ca operatorii care trebuiau sa preia aceste ambalaje si sa gestioneze reciclarea lor nu si-au facut treaba, desi are contracte incheiate cu ei.

„Noi – spune presedintele Agricola, Grigore Horoi – am facut contract cu o firma, care la rândul ei a contractat cu procesatorii de ambalaje. Procesatorul declara luna de luna cât a facut, iar daca are mai mult de 60% din cât a preluat se incadreaza in prevederile legii si e OK. Acum, Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a constatat ca procesatorul nu a facut cât a declarat. Dar noi ce instrumente avem sa-i putem verifica? Cu toate acestea, la noi a venit sanctiunea, iar noi trebuie sa ne indreptam, prin instanta de judecata, impotriva celor cu care am avut contractul de preluare de ambalaje, iar acesta cu cel care le-a procesat. Nu stiu cum pot fi puse in ordine lucrurile”.
 
Negocieri fara solutii. Focul sta sa se aprinda
 
O lege promulgata rapid de presedintele Iohannis acum trei luni (tocmai ca efect al neregulilor constatate) si in vigoare din noiembrie (Legea 249/2015) pune gaz pe acest foc, iar lucrurile stau sa se aprinda chiar de luni, 25 ianuarie, ziua pâna in care producatorii trebuie sa depuna la AFM declaratii privind cantitatile de ambalaje colectate in anul 2015. La mijlocul saptamânii trecute, reprezentantii autoritatilor in domeniu si cei ai producatorilor de alimente au avut o runda de negocieri pe acest subiect, dar fara rezultate clare. Toti spun ca nu e in regula ce se intâmpla, insa nu au solutii.
 
Se vor scumpi alimentele? Producatorii ameninta, dar sunt sceptici
 
„A scumpi, din aceasta cauza, alimentele este doar o sperietoare, e singura arma de care dispunem – a opinat Grigore Horoi. Pâna la urma, preturile sunt facute de piata. Pui un pret mai mare, dar daca nu se vinde marfa ce ai facut?”.



Producatorii au contracte cu retelele de magazine pe 60-90 de zile si nu pot modifica preturile subit. Dar dupa acest termen nu se stie cine mai poate tine in frâu preturile. Pentru a nu mai vorbi ca unele firme s-ar putea confrunta chiar cu falimentul. Astfel, unii producatori, precum cei din Federatia Romalimenta, au declarat ca nu vor plati contributia de 2 lei pe kilogramul de ambalaj la fondul de mediu daca operatorii alimentari nu sunt vinovati de neindeplinirea tintelor asumate la colectarea si reciclarea ambalajelor. Altii au venit cu ideea taxarii, ca pe vremuri, a ambalajelor la cumparatorii finali, dupa care acestia sa le valorifice in magazine. Dar, acum, nu mai exista infrastructura unei asemenea operatiuni, ca in vremea când duceam sticle la vânzare.
 
Unde e lege nu e tocmeala
 
In judetul Bacau, in anul 2014 (ultimele date publicate pe site-ul Agentiei Nationale de Mediu) erau 69 de operatori economici autorizati pentru colectarea deseurilor de ambalaje si unul pentru reciclarea lor. Ponderea deseurilor de ambalaje din totalul deseurilor municipale generate a crescut semnificativ in ultimii ani, urmând tendinta crescatoare a cantitatilor de ambalaje introduse pe piata. Aceasta crestere a determinat Comisia Europeana sa elaboreze si sa adopte Directiva 94/62/CE, menita sa contribuie la reducerea deseurilor de ambalaje.

„Pentru ambalaje, pentru introducerea si comercializarea lor – spune Maria Ionos, purtatorul de cuvânt al Agentiei pentru Protectia Mediului Bacau -, agentii economici trebuie sa plateasca o taxa anuala. La nivel national exista o retea de operatori sau structuri pentru preluarea responsabilitatii. Agentii economici incheie contracte cu ei, iar operatorii isi asuma obligatii in numele agentilor. Cei care genereaza deseuri (ambalaje) au obligatia sa scape de ele legal, cu autorizatie de la Mediu”.

 
„Problema e ca ambalajele ajung la consumatorul casnic, insa in România nu e rezolvata problema selectiei deseurilor. In Occident sunt tomberoane pentru selectarea deseurilor si se dau amenzi daca se incalca regula. Si la noi au fost puse tomberoane, dar nu se respecta regula, poate doar in aeroporturi, in marile institutii etc.”
Grigore Horoi, presedintele Grupului Agricola
 




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014