16 ianuarie 2025

Recensamantul populatiei intra in linie dreapta

Prefectii si directorii Directiilor Judetene de Statistica au fost convocati la sfarsitul saptamanii trecute in videoconferinta, pe tema Recensamantului populatiei si al locuintelor, eveniment programat pentru sfarsitul lunii octombrie. Cum mai este foarte putin timp pana la momentul 0 al recensamantului, s-a stabilit un calendar cu sarcini stricte in perioada imediat urmatoare. “Ne-a fost transmis un calendar pe care trebuie toti sa il respectam. Suntem in asteptarea sectorizarii. Luni vom primi hartile pentru a verifica sectoarele si acolo unde consideram ca nu sunt in concordanta cu ce e in teren sau ce stiam de la precedentul recensamant, vom solicita corectarea erorilor de catre comisiile locale”, a declarat Eugenia Harja, director DJS Bacau, aratand ca procedura este deja intarziata.

Putini recenzori



Si inscrierile pentru recenzori merg destul de greu, pentru ca nu s-a popularizat suficient evenimentul. Daca in municipiu nu sunt probleme, in orasul Buhusi, de exemplu, s-au inscris foarte putini recenzori: 12 la numar, desi necesarul ar fi de 100 de persoane. “In unele localitati, primariile nu au anuntat populatia care ar putea sa se inscrie, in primul rand din mediul de invatamant. Nu cred ca nu sunt doritori, mai ales intr-un oras ca Buhusi. In ceea ce priveste alte orase, in Bacau mai este loc, la Onesti s-a depasit numarul si la Moinesti credem noi ca nu sunt probleme”, a mai spus Harja.
Recensamantul populatiei si al locuintelor se va desfasura in perioada 20-31 octombrie, timp in care recenzorii vor bate la usa locuitorilor intregului judet pentru a cere informatii cu privire la locuinta si componenta familiei. Potrivit legislatiei in vigoare, toti cetatenii sunt obligati sa raspunda intrebarilor din chestionar, refuzul sau impiedicarea muncii recenzorilor fiind pasibile de amenda in cuantum de la 1.500 la 4.500 de lei. Si recenzorii risca sanctiuni, in cazul in care nu respecta clauzele de confidentialitate, sanctiuni care merg de la 2.000 la 5.000 de lei. Rezultatele provizorii ale recensamantului vor aparea la sase luni de la centralizarea datelor.

Toti cetatenii sunt obligati sa prezinte in fata recenzorului documentul de identitate, pasaportul sau documentul de sedere. Toate intrebarile din chestionar sunt obligatorii, cu exceptia a trei: declararea nationalitatii, religiei si limbii materne. La recensamant este ideal sa fie prezenti toti membrii familiei, dar daca acest lucru nu este posibil, un adult ar trebui sa raspunda tuturor intrebarilor despre membrii familiei. Cooperarea cu recenzorul si acuratetea datelor sunt importante, intrucat pe termen lung, politicile nationale si europene vor avea la baza rezultatele acestei cercetari. (A. Gavrila)



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img