30 noiembrie 2024

Recalificarea somerilor, criticata de ministrul Muncii: Jumatate dintre absolventi au fost angajati

Ministrul Muncii critica faptul ca sunt scosi pe banda rulanta frizeri si cofetari, dintre care sunt angajati apoi 10 la suta. Conducerea Agentiei Judetene de Forta de Munca sustine ca programul de formare profesionala a somerilor este adaptat pietei muncii. 50 la suta dintre somerii recalificati in 2009 au fost angajati, ceea ce reprezinta, potrivit conducerii agentiei, un procent bun.

Programul de formare profesionala a somerilor dar si planul de scolarizare a unitatilor de invatamant au fost aspru criticate de catre Mihai Seitan, ministrul Muncii. Demnitarul a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca scoala romaneasca s-a rupt de piata muncii si nu s-a deschis spre domeniile nou aparute. Cat despre programul de formare profesionala a somerilor, finantat din bugetul de stat, ministrul Muncii a afirmat ca „au iesit pe banda rulanta cofetari si frizeri si nici 10 la suta dintre persoanele recalificate nu au reusit sa isi gaseasca un loc de munca”. Datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca arata ca, pe ansamblu, dintre somerii care au absolvit cursuri de calificare ori reconversie profesionala aproximativ 50 la suta au fost angajati.



aNe-am atins tinta”

In judetul Bacau situatia este aproape similara celei de la nivelul tarii. „Dintre cei 1.397 someri, care au terminat in 2009 un curs de formare profesionala, au fost angajati 687, ceea ce reprezinta aproape 50 la suta, ne-a spus Octavian Ticau, directorul coordonator, interimar, al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau. Cursurile de formare profesionala organizate de catre noi isi ating randamentul. Daca proportia de angajare dintre absolventi este de 20-25 la suta, aceasta inseamna ca programul de formare profesionala si-a atins tinta. Aceasta tinta este si in celelalte state ale Uniunii Europene. Noi corelam imediat programul cu cerintele pietei muncii, dar pentru invatamant este mai dificil acest lucru . El nu se poate adapta din mers, deoarece are un ciclu de scolarizare mai indelungat.”

Se cauta confectioneri si lucratori in sfera serviciilor

In luna martie, AJOFM va derula cinci cursuri in municipiul Bacau si doua in Onesti. In Bacau, in data de 3 martie, va incepe cursul de contabil. Tot aici, in 10 martie vor debuta cursurile de frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist si de electrician instalatii energetice iar in 11 martie, de zidar-pietrar-tencuitor si de dulgher-tamplar-parchetar. In Onesti, vor incepe in data de 15 martie cursurile de electrician instalatii energetice si de contabil. Pentru niciunul din aceste cursuri AJOFM nu se obliga sa le asigure absolventilor un loc de munca, revenindu-le lor sarcina sa-si caute o slujba corespunzatoare noii calificari. Sansele de a-si gasi un post adecvat sunt, deocamdata, minime. Dintre cele 288 locuri de munca disponibile in momentul de fata, aflate in evidenta AJOFM Bacau, 95 sunt de confectioner imbracaminte, 30 de agent servicii client, 20 de asistent in relatii publice si comunicare si cate 10 de muncitor necalificat in confectii imbracaminte, agent vanzari, ambalator, consilier vanzari asigurari, transator si sudor autogen. Mai sunt 7 locuri de gestionar si cate 5 de lucrator bucatarie, sofer taxi, sudor argon si rectificator. De vreo doua luni oferta de locuri de munca are cam aceasta structura profesionala. In perioada urmatoare, daca vremea se incalzeste, este de asteptat sa apara in plus cereri de forta de munca in constructii.

Elena Tintaru



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -