15 noiembrie 2024

Recalcularea pensiilor se face automat. Dacă va fi nevoie de acte, acestea se vor depune după 1 septembrie!

Nu toată lumea trebuie să depună documente la Casele de pensii!

Cu intrarea în vigoare la 1 septembrie 2024 a unei noi legi a pensiilor, pensionarii din întreaga țară sunt în alertă, aglomerând casele de pensii pentru a-și asigura drepturile financiare conform noilor prevederi. Cu informațiile din media despre posibilitatea de a revendica sume neglijate în calculul inițial al pensiilor, vârstnicii au luat cu asalt aceste instituții, unii cu documentele deja pregătite, alții pentru a afla ce acte suplimentare ar putea fi necesare.



La casele teritoriale de pensii, atmosfera este una de forfotă, cu pensionari venind în valuri pentru a se informa sau pentru a-și completa dosarele. Potrivit reprezentanților caselor de pensii, majoritatea solicitanților au deja în dosare documentele necesare pentru recalculare conform noii legislații.

Evaluarea pensiilor a început cu ceva timp în urmă, iar documentele ce vor fi valorificate au fost înregistrate într-o bază de date care va sta la baza procesului de recalculare. Conform noilor prevederi legislative, pensiile vor fi recalculate prin înmulțirea numărului total de puncte cu valoarea punctului de referință.

Cuantumul pensiilor nu va scădea în urma recalculării. În cazul în care rezultatul recalculării ar duce la o pensie mai mică decât cea aflată în plată anterior, se va menține cuantumul anterior până când se va obține un cuantum mai mare, ca urmare a majorării valorii punctului de referință.

Pentru pensionarii care au sume depuse în fondul de salarii după anul 2001, și pentru care s-a plătit contribuția la asigurările sociale de stat, nu este necesară depunerea de documente suplimentare, deoarece evidența există deja la Casa de Pensii. Aceleași reguli se aplică și pentru sumele contribuite înainte de 2001, pentru care majoritatea pensionarilor au deja documentele depuse.

Recalcularea se va realiza din oficiu în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a noii legi, pentru toți cei care îndeplinesc condițiile de valabilitate și legalitate a documentelor depuse. În cazul în care aceste documente nu au fost deja depuse, pensionarii trebuie să prezinte o adeverință întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 6 la noua lege a pensiilor.

Cu toate acestea, pentru a evita întârzierile și pentru a asigura un proces cât mai rapid și eficient, reprezentanții Casei de Pensii recomandă pensionarilor să se prezinte cu toate documentele necesare și să urmeze instrucțiunile pentru a evita eventualele probleme în procesul de recalculare a pensiilor.

Calendarul recalculării

Recalcularea pensiilor va începe pe data de 1 mai 2024. Atunci, se vor recalcula aproximativ 5 milioane de dosare de pensii. Persoanele care au muncit mai puțin de 25 de ani nu vor primi puncte de stabilitate în cadrul recalculării.

La 1 august va avea loc retipărirea cupoanelor de pensie și distribuirea deciziilor de recalculare. Pe talonul de pensie va fi detaliat modul de calcul, numărul de puncte acumulate și punctele de stabilitate.

Începând cu 1 septembrie, se va începe distribuirea pensiilor recalculate.

Primele pensii vor fi virate pe data de 2 septembrie




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014