26 decembrie 2024

Reabilitarea diftongului? (I)

De unde întrebarea

De la simularea probei pentru evaluarea naţională la limba şi literatura română care a precedat, la nivel judeţean, proba elaborată la nivel naţional şi susţinută de elevii claselor a VIII-a pe 20 martie 2023. În urmă cu câteva săptămâni, unele inspectorate şcolare au propus gimnaziştilor, în interiorul subiectelor, o cerinţă privitoare la identificarea situaţiilor când cuvinte date conţin diftong. Pentru că unii elevi nu s-au descurcat la rezolvarea acestui punct, au apărut pe internet comentarii ale părinţilor, rudelor, cunoscuţilor (nu şi ale profesorilor de limba şi literatura română, sunt convins) privitoare la oportunitatea propunerii unui subiect de fonetică implicând termenul „diftong”. Acesta, s-a spus, ar fi apanajul specialiştilor filologi şi deci ar depăşi nivelul de cunoştinţe al unui gimnazist. Că nu aşa stau lucrurile o demonstrează cerinţa 1 de la punctul B al subiectului gândit de Ministerul Educaţiei, prin Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie (C.N.P.E.E.).



Să ne reamintim

Diftongul este grupul de sunete alcătuit dintr-o vocală şi o semivocală (diftong descendent sau coborâtor, precum „ai”, din „rai”; „eu”, din „zeu”; „oi”, din „noi”; „ii”, din „vii”; „ăi”, din „tăi” etc.) sau dintr-o semivocală şi o vocală (diftong ascendent sau urcător, precum „ea”, din „mea”; „ia”, din „ţi-a [dat]”; „iu”, din „mediu”; „eo”, din „pleosc” etc.), rostit în aceeaşi silabă.

 

 

Să rezolvăm împreună

Scrie în casetă litera corespunzătoare răspunsului corect.

Conţin diftong ambele cuvinte din seria:

  1. a) „aveau”, „studiu”.
  2. b) „categoria”, „ciocul”.
  3. c) „noroiul”, „evoluţiile”.
  4. d) „seara”, „aproape”.

Cuvintele erau extrase din cele două fragmente date spre analiză complexă: „Dansul ursului”, de Ion D. Sîrbu şi „30 de ani în şa”, de Felix Ţopescu.

Să le luăm pe rând:

  1. a) „aveau” conţine triftongul „eau”; „studiu” are diftongul ascendent „iu”, dar este singur în serie;
  2. b) „categoria” conţine hiatul „i-a”, iar „ciocul” are un fals diftong („io”), de vreme ce în silaba „cio-“ digraful „ci” este nesilabic ([čo-kul]), deci seria nu are nici un diftong;
  3. c) „noroiul” conţine diftongul ascendent „iu”, dar „evoluţiile” prezintă hiatul „i-i”; seria are un singur diftong;
  4. d) „seara” prezintă diftongul ascendent „ea”, la fel cum „aproape” conţine diftongul ascendent „oa”.

Prin urmare, răspunsul corect este d).

O situaţie specială pare a fi cuvântul „evoluţiile”, în a cărui rostirea s-ar ascunde un iot ([i] semivocalic dinaintea lui „e”), ceea ce ar duce la identificarea unui diftong ascendent („ie”). Iotul este recunoscut doar în cazul cuvintelor vechi din limba română, şi anume al formelor flexionare prezentate de pronumele personale („eu”, „el” etc.) şi de verbul „a fi” („eşti”, „este” etc.). Acelaşi cuvânt este pronunţat de unii vorbitori în cinci silabe (/e-vo-lu-ţii-le/), ceea ce ar face să fie descoperit un  diftong în penultima silabă. Rostirea corectă este în hiat (/e-vo-lu-ţi-i-le/), adică în şase silabe.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img