13 ianuarie 2025

Razboiul taxelor

Edilii au ramas pe cont propriu

S-a terminat cu rectificarile, s-a terminat cu lucrarile demarate inainte de aprobarea banilor, cu OG si HG norocoase. Guvernul nu mai are bani, Guvernul a intarcat CL si CJ, nu mai da, ba chiar taie. Asa incat, edilii au inceput sa se agite, casierii sa tropaie pe la porti, iar cetatenii, taman acum, s-au trezit ca e obligatoriu sa-ti platesti taxele.

Disperati ca primesc tot mai putin de la Guvern si nu mai au bani de curent, telefon si salarii, edilii au inteles ca singura lor certitudine e bugetul propriu. Dar cand s-au uitat in pusculita, ce au vazut? Ca incasarea impozitelor de la populatie merge prost. Asa ca au inceput sa se agite in cautare de solutii. Cea mai eficienta s-a dovedit conditionarea cetatenilor atunci cand vin dupa diverse acte. Oamenii se plang ca vor mutatii, adeverinte, “extras de rol”, ca sa faca tranzactii cu terenuri, cu case, dar sunt pusi sa-si pla­teasca taxele. “Nu le dau si gata, declara Margareta Luncanu, primarita din Secuieni. Dumneavostra, in Bacau, primiti daca nu pla­titi? Nu primiti. Stiti ca nu avem bani de salarii? La iluminatul public, datoria a ajuns la 220 de milioane. De unde, daca amenzi, nu, im­pozite, nu? Nici jumatate din suma nu am incasat pe 2010.” Alti edili nu recunosc ca ii constrang pe cetateni, spun ca “doar ii stimulam”. La Parincea, “stimulati”, pana si proprietarii de terenuri plecati demult din comuna sunt la zi. “Vin mostenitorii dupa di­verse acte si platesc impozitul, cu ocazia asta, spune Guta Stiuca, primar. Eu trebuie sa-i servesc, ei trebuie sa-si achite obligatiile.” Incasarile sunt la 80 la suta. Edilul nu-i obliga, insa ii ajuta sa priceapa ca “majorarile sunt mai mari decat dobanzile bancare.”

Somatiile si popririle nu dau rezultate



Primaria Tg. Trotus nu a conditionat, asa incat nu a strans nici 50 la suta din suma. “Suntem cam la 40 la suta, afirma edilul Ioan Anton. In opt luni, trebuia sa avem 2,5 mi­liarde de lei vechi, dar mare lucru daca avem un miliard!” Primarul sustine ca nu merge sa-i conditionezi pe contribuabili: “Metoda cu adeverinta e cu dus-intors. Oamenii stiu ca nu e legal si te reclama. Nici popririle nu dau rezultate. Mai eficienta e o discutie directa, sincera. Le spunem si noi sa aduca macar o particica din cat datoreaza, dar nu-i putem forta. In rest, folosim mijloacele clasice. Ne ducem la usa lor si le trimitem somatii.” Ioan Bujor, primarul comunei Dofteana, a gasit so­lutia ca sumele incasate de la populatie drept impozite pe cladiri si terenuri sa creasca sau macar sa se mentina, in pofida crizei: “targetul”.

Problema era la casieri

Ioan Bujor afirma ca problema era la angajati. Acum, in fiecare dimineata, cei patru casieri din Dofteana se prezinta si ii dau raportul cu privire la cat au rea­lizat in ziua precedenta. “De exemplu, si edilul se uita intr-o agenda, pe 19 august au in­ca­sat 33,72 milioane de lei.” Pri­marul sustine ca nu i-a obli­gat pe cetateni sa plateasca, doar le-a batut obrazul. “Pentru mutatie si inscrierea copiilor la scoala, nici nu se pune pro­blema sa-i conditionam, precizeaza afirma edilul. Problema noastra era la casieri, in programul lor am facut schim­bari. Cand am ve­nit in pri­marie, se strangeau in jur de 4 miliarde de lei vechi, iar un an mai tarziu, am in­casat 8 mi­liarde.” Cum a ajuns sa dubleze suma? I-a urmarit pe casieri. Cum pleca primarul, “se ada­posteau la umbra, in birou. Eu i-am chemat si le-am stabilit un target. Cine nu face 100 de milioane/luna nu-si ia salariul. La pasunat, anga­jatul lua un cas si o sticla cu vin si nu incasa macar un leu.” Edilul a trecut la masuri: a cerut sa fie ingrijita pasunea, a parcelat-o, apoi i-a normat si i-a verificat pe angajati. In 2010, pe opt luni, a incasat deja 136 de mi­lioane de lei vechi.

Silvia Patrascanu


spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img