23 ianuarie 2025

Războiul știrilor false

Presa oficială ne-a bombardat cu sute si mii de știri care mai de care mai fantasmagorice despre conflictul din Ucraina. Multa lume le crede pentru că, preventiv, toate țările NATO au blocat accesul la resurse media din Fderația Rusă, ca să nu ne lovească propaganda rusă. Numai că, ce să vezi?! Până să ne lovească propagandiștii de la Moscova, ne-au lovit la greu cei de la Washington (de cei de la Kiev, nu vorbesc, cică ar exista o secțiune specială pentru ei în cărțile de psihiatrie).

Concret, postul american de televiziune NBC News recunoaște ca multe din declarațiile autorităților americane, preluate de presa din SUA și din întreaga lume, au fost falsuri menite să inducă în eroare conducerea Rusiei. Doar că, odată cu liderii de la Kremlin, a fost indusă în eroare si populația lumii.



Ce știri au fost recunoscute ca fiind false? Oficialii americani, inclusiv președintele Biden, au spus că au indicii care sugerează că Rusia s-ar putea  pregăti  să folosească agenți chimici în Ucraina. Dar trei oficiali americani au declarat pentru NBC News că nu există nicio dovadă că Rusia a adus arme chimice în apropierea Ucrainei. Ei au spus că SUA au lansat informațiile pentru a descuraja Rusia să folosească munițiile interzise.

Înainte de invazie, SUA au afirmat că Rusia intenționează să organizeze un atac cu «steag fals» împotriva populației de limbă rusă a Ucrainei ca o justificare pentru război și că planurile includ un videoclip cu cadavre false. Videoclipul nu s-a materializat niciodată; Rusia a susținut constant că invadează pentru a-i proteja pe etnicii ruși de „naziști” din Ucraina.

Oficialii americani le-au spus reporterilor că au informații care sugerează că Putin este indus în eroare de propriii săi consilieri, cărora le este frică să-i spună adevărul. Gradul în care Putin este izolat sau se bazează pe informații eronate nu poate fi verificat, a spus Paul Pillar, un ofițer de informații din SUA pensionat. „Nu ai cum să dovedești sau să infirmi aceste lucruri”, a spus el.

Într-o altă dezvăluire, oficialii americani au spus că un motiv pentru a nu furniza Ucrainei avioane de luptă MiG este că serviciile de informații au arătat că Rusia va vedea mișcarea ca o escaladare a confruntării. A fost adevărat, dar a fost valabil și pentru rachetele Stinger, pe care administrația Biden le-a furnizat, au spus doi oficiali americani, adăugând că administrația a desecretizat informațiile despre avioanele MiG pentru a susține argumentul de a nu le furniza Ucrainei.

De asemenea,  acuzația conform căreia Rusia a apelat la China  pentru un potențial ajutor militar nu are dovezi concrete, au declarat un oficial european și doi oficiali americani. Oficialii americani au spus că nu există indicii că China are în vedere să furnizeze arme Rusiei. Administrația Biden a lansat asta ca un avertisment pentru China să nu facă acest lucru, au spus ei.

 

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img