22 ianuarie 2025

Războiul simbolurilor

Autoritățile letone au încercat să interzică cetățenilor să depună flori, pe 9 Mai, la monumentul soldaților sovietici. Cum nu s-a putut împiedica acest lucru, a doua zi, din ordinul primarului orașului Riga, florile au fost strânse cu un tractor și aruncate la gunoi.

Pe 10 mai, seara, însă, o multime imensă de oameni a venit cu flori noi la monument. Forțele de ordine au creat un zid viu între cetățeni și monument.



A doua zi, Parlamentul leton a ridicat restricțiile legale cu privire la posibilitatea demolării monumentului. Deputații letoni au aprobat un proiect de lege pentru anularea articolului 13-lea din acordul letono-rus, care obliga Letonia să asigure siguranța structurilor memoriale de pe teritoriul său. În plus, mai mulți polițiști au fost concediați pentru că nu au împiedicat lumea să depună flori.

Ministrul leton al apărării, Artis Pabriks, a avertizat primăria din Riga să se potolească: „Îndemn pe toată lumea să se calmeze, inclusiv pe politicieni. A călca florile în picioare și a le aduna cu tractoare este primitiv și nepotrivit pentru un popor civilizat. Letonia este în siguranță și nimeni nu o amenință ”, a scris Pabriks pe Twitter.

Sfaturile ministrului apărării nu au fost ascultate și, ulterior, Consiliul orășenesc al orașului Riga a decis demolarea monumentului. Încă nu s-a stabilit data, dar s-a anunțat că accesul la monument a fost interzis. Mai multe persoane care au demonstrat față de decizia de demolare, inclusiv un europarlamentar, au fost arestate de polițiști.

Pyem să ne amintim că și la noi avem un razboi al simbolurilor aproximativ similar. E vorba de Cimitirul militar de la Valea Uzului, de unde au fost expulzate mormintele românilor la începutil anilor ’90 și, acum, când au fost reamenajate, s-a stârnit un ditamai scandalul. Ne amintim câtă energie s-a consumat pe acest subiect și ce pasiuni au fost stârnite.

Desigur, toată această confruntare care dă semne de radicalizare de la Riga putea fi evitată. Autoritățile, însă, nu par să dorească acest lucru chiar dacă un sfert din cei aproape 2 milioane de locuitori ai țării sunt ruși.

Această atitudine războinică a autorităților pare anume pregătită pentru a declanșa o confruntare. Nu trebuie uitat că, în Ucraina, conflictul din 2014 s-a produs similar, autoritățile au provocat continuu populația rusofonă, culminând cu masacrele din 2 mai de la Odessa și din 9 mai de la Mariupol, care au declanșat conflictul armat în Donbass.

 

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img