8 noiembrie 2024

Razboiul petrolistilor duce pretul benzinei aproape de 5 lei/litru

Pretul carburantilor, ca acum trei ani

Debutul de saptamâna a marcat o noua scadere a preturilor in reteaua de distributie a carburantilor auto apartinând companiei OMV Petrom. Astfel, preturile la benzina si motorina sunt cu noua, respectiv sapte bani pe litru mai mici decât saptamâna trecuta.



De exemplu, la statia OMV Petrom de pe Milcov, litrul de benzina de 95 (cel mai solicitat produs) costa 5,02 lei (dupa ce cu doar doua zile era de 5,09 lei), iar cel de motorina standard 5,35 de lei.

Numai in aceasta luna, au fost inregistrate sapte ieftiniri la pompa in statiile OMV Petrom. Preturile la carburanti sunt stabilite în functie de cotatiile internationale ale produselor petroliere, de cursul de schimb, de nivelul fiscalitatii dar si de conditiile de pe piata.

De ce scad preturile la carburanti

In prezent, preturile la benzina si motorina au ajuns la nivelul ultimilor trei ani, mai exact, ca în octombrie 2011, ieftinirile fiind generate de un „razboi” al preturilor pornit intre Organizatia Statelor Producatoare de Petrol (OPEC) – cartelul petrolistilor, pe de o parte, si restul marilor producatori mondiali, in special SUA si Rusia, de cealalta parte.

Astfel, in timp ce americanii si rusii cer cresterea productiei de petrol, masura ce ar stagna ieftinirea barilului, OPEC, dimpotriva, se asteapta ca pretul petrolului sa scada chiar la 40 de dolari (in prezent ajungând la 60 de dolari, dupa ce in urma cu mai putin de sase luni fusese cotat la 115 dolari).

Pentru noi, consumatorii, ieftnirea petrolului are ca afect scaderea preturilor la pompa ale carburantilor, in aproape sase luni, la OMV Petrom, de exemplu, benzina ieftinindu-se cu 1 leu pe litru, iar motorina cu 80 de bani. Ceea ce inseamna ca la un plin de rezervor, un bacauan a economisit circa 40 de lei. Din toata aceasta poveste, cel mai mult are de pierdut OMV Petrom, singura care se bazeaza si pe titeiul extras din România, iar, prin urmare, ieftinirea petrolului poate duce la scaderea profiturilor (si asa, cele mai mari din piata interna).

In schimb, „subtierea” barilului de petrol este o veste relativ mai buna pentru celelalte doua companii mari din piata româneasca, Rompetrol si Lukoil, care desi nu au activitate de extractie, dispun de o retea de rafinarii si statii de distributie. Or, când titeiul este ieftin, se câstiga pe partea de rafinare si distributie, e drept, nu atât cât sa inregistreze rezultate pozitive pe intreg anul, dar suficient cât sa reduca in mod considerabil pierderile.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014