10 ianuarie 2025

Razboiul oligarhilor

Intrebare: cum a putut o miscare populara pornita impotriva oligarhilor sa ajunga sa fie confiscata de acestia in folosul lor? Raspunsul ar putea fi dat de cele cinci miliarde de dolari pe care Victoria Nuland spunea ca ar fi fost injectati in ONG-urile ucrainene.

Maidanul, pornit ca o miscare civica de protest fata de confiscarea tarii de catre oligarhi, a ajuns sa fie folosit de oligarhii Ucrainei pentru a-l alunga pe Ianucovici, tot un oligarh, dar ales legal si constitutional presedinte, e de parere Jacques Sapir, fost director la Scoala de Inalte Studii de Stiinte Sociale din Paris.



Dar, cum economia tarii merge tot mai prost, PIB-ul scade, moneda nationala se devalorizeaza si doar ajutorul economic international tine Ucraina pe linia de plutire, era inevitabila o reimpartire a ciolanului devenit prea mic.

Cam asa s-ar explica demiterea lui Igor Kolomoisky din postul de guvernator al regiunii Dnepropetrovsk. Kolomoisky a fost unul din artizanii loviturii de stat de la Kiev, unul din cei convocati, alaturi de oligarhul Ahmetov (industria siderurgica) si Porosenko (industria alimentara) in casa din Viena in care-si petrecea arestul la domiciliu Dmitro Firtash pentru a pune la cale conspiratia.

Igor Kolomoisky, cu pasaport cipriot si israelian, cu rezidenta elvetiana, detine principala banca din Ucraina, Privatbank, un post TV, 43% din compania nationala de petrol si gaze Ukrnafta si din filiala Ukrtransnafta, care controleaza conductele de transport al hidrocarburilor. La inceputul crizei, el a finantat 10 batalioane de voluntari, o mica armata privata, asupra careia detine controlul.

Când, la finele lunii martie, presedintele Porosenko a decis sa-i mai limiteze din puterile lui Kolomoisky, inlocuindu-l de la conducerea Ukrainafta, sediul companiei a fost ocupat imediat de luptatorii batalionului Dnipro-1, aflat in solda oligarhului.

Porosenko a plusat: l-a demis pe Kolomoisky din functia de guvernator al provinciei Dnepropetrovsk iar doi dintre oamenii acestuia, aflati la conducerea Agentiei pentru Situatii de Urgenta au fost rapid arestati, fiind acuzati de delicte financiare.

Oligarhul a facut o mutare – surpriza, facand un apel la recunoasterea autoritatilor din cele doua regiuni separatiste – Donetk si Lugansk.

Seful Serviciului de Securitate al Ucrainei, loial lui Porosenko, i-a acuzat, apoi, pe cei doi viceguvernatori ai regiunii Dnepropetrovsk de apartenenta la o organizatie criminala.

In incercarea de a detensiona conflictul, Kolomoisky si-a depus demisia din functia de guvernator, dar situatia ramâne incerta câta vreme batalioanele de voluntari nu trec sub comanda Armatei Nationale.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img